Nu op de radio: Archipel bij nacht

1 miljoen te kort, bezuiniging noodzakelijk

U bekijkt nu een bericht uit het archief van FlakkeeNieuws van 2007 en ouder.

De gemeente Oostflakkee is in zwaarder weer terecht gekomen. 1 miljoen euro te kort en dat is niet zomaar uit de lucht komen vallen. In de begroting van 2004 was dit al duidelijk. Vorig jaar is daarom een bezuinigingswerkgroep opgericht. Een jaar speurwerk heeft geresulteerd in een programmabegroting en financiële begroting welke 14 oktober 2004 aan de raad wordt voorgesteld.

Het zijn allemaal voorstellen, die bezuinigingen, maar toch, als de raad in oktober beslist dat de voorstellen van de bezuinigingswerkgroep doorgaan dan is het toch wel even de adem in houden. 1 miljoen euro bezuiniging zullen de inwoners van gemeente Oostflakkee toch gaan merken de komende jaren. Een grote troost is dat het bezuinigingsplan zo is ingericht dat het tekort gelukkig alleen maar afneemt na 2005.

Waar komt dat grote tekort vandaan?
De gemeentelijke overheden hebben het de laatste tijd niet makkelijker gekregen. De landelijke overheid bezuinigt ook en schuift verplichtingen naar gemeenten toe. De bezuiniging van de landelijke overheid is goed te merken met de verlaging van het gemeentefonds met maar liefst 300.000 euro. De wet werk en bijstand is nu een financieel risico geworden van de gemeenten. Ook het onderhoud van gemeentelijke gebouwen is een grote post. De laatste jaren is dat steeds uitgesteld maar de komende jaren moet het onderhoud toch echt gaan gebeuren. De rampen in Enschede en Volendam hebben ervoor gezorgd dat er strengere beveiligings- en arbo-eisen zijn gekomen. Aan de ene kant natuurlijk goed maar aan de andere kant kost dat veel geld. Alle gebouwen van de gemeenten moeten goed worden aangepast qua beveiliging e.d. De overheid dwingt de gemeente tevens dat het brandweerkorps van de gemeente verder geprofessionaliseerd wordt. Dit wil dus zeggen dat de vrijwillige brandweerlieden vaker naar dure trainingen moeten welke de gemeente moet betalen.

De gemeente moet dus meer zaken zelf gaan regelen o.a. daarom zal de Gemeente Oostflakkee meer gaan toezien dat mensen uit de bijstand meer gaan werken als er werk is en indien daar de mogelijkheid voor is. Dit is ook min of meer een verplichting van de overheid. Elke gemeente ontvangt een bepaald bedrag voor de wet werk en bijstand. Let de gemeente niet goed op dan krijgt ze op de kop en bestaat de kans dat het bedrag verminderd wordt.

De oplossing
Gelukkig heeft de bezuinigingswerkgroep haar werk goed gedaan en zijn er ook oplossingen voor het grote tekort. Het zijn weliswaar pijnlijke maatregelen maar wel noodzakelijk. Het blijven natuurlijk voorstellen want de raad moet het goedkeuren in oktober. Om te beginnen is het voorstel om van 3 naar 2 wethouders te gaan. De leges van begraafrechten worden verhoogd naar 100% kostendekken. De onderhoud van gebouwen moet verminderd worden dus enkele gemeentelijke gebouwen zullen moeten worden verkocht. En de gemeentelijke belasting zal worden verhoogd met 1,5%. Dit zijn belangrijke bezuinigingen uit het rijtje bezuinigingsvoorstellen.

Alleen maar kommer en kwel?
De bezuinigingswerkgroep is van mening dat als er nu de juiste maatregelen genomen worden dat de gemeente sterker uit deze fase zal komen als ze er in is gegaan. Er zit een groot bedrijventerrein voor de gemeente Oostflakkee aan te komen met maar liefst 30 hectare. Ook al is dit nog niet meegenomen in de begroting, er zullen hiervan inkomsten komen. Tevens krijgt de burger meer kans om op eigen grond een huis te bouwen. Ook komt er voor de gemeente een nieuw Woonzorgcomplex met meer zelfstandigheid voor de bewoners. Positief is dat de afschrijvingslast voor de gemeente de komende jaren afneemt. De afschrijving van de automatisering vervalt bijvoorbeeld.

Of dat alle bezuinigingen zomaar door de raad worden aangenomen is natuurlijk nog maar de vraag, maar duidelijk is wel dat er flink wat moet worden gedaan om de 1 miljoen te kort te laten verdwijnen. En nu maar hopen dat de burgers van Oostflakkee er niet al te veel last van hebben de komende jaren.

We zien dat je waarschijnlijk software gebruikt die onze reclamebanners ontregelt. Dat vinden we jammer, de enige inkomsten die FlakkeeNieuws heeft zijn namelijk de inkomsten van reclame. Hiervan betalen we o.a. de kosten van de server waarop deze website staat en waardoor je dus het nieuws kan lezen wat je nu wilt lezen. Help ons door FlakkeeNieuws.nl te whitelisten in je adblocker en dus een uitzondering te maken voor deze website. Hartelijk dank!

Terug naar homepagina