Nu op de radio: Archipel bij nacht

Politie RR vernietigde in 2004 bijna 400.000 hennepplanten

U bekijkt nu een bericht uit het archief van FlakkeeNieuws van 2007 en ouder.

Regelmatig kunt u erover lezen in de politiepersberichten: er is weer een hennepkwekerij opgerold. Dat doet de politie ook niet voor niets, want het hebben van een hennepkwekerij is verboden en bovendien gevaarlijk in een woonomgeving.

Het is niet zo dat de politie langs de deuren gaat om te speuren of ergens misschien een hennepkwekerij zit. Vaak wordt de politie ingeschakeld door een energieleverancier, wanneer een klant ineens ontzettend veel stroom verbruikt, of wanneer het vermoeden bestaat dat er illegaal stroom afgetapt wordt. Maar ook komt het voor dat omwonenden klagen over stankoverlast, of zelfs wateroverlast door lekkages.

Diefstal
Om de hennepplantjes een zo gunstig mogelijk klimaat te bieden, is er veel licht en warmte nodig en een juiste vochtigheidsgraad. De apparatuur die een hennepkweker daarvoor heeft, verbruikt veel energie. Dat is duur, en daarom tappen sommige hennepkwekers illegaal stroom af, hetgeen diefstal is. Door de apparatuur in een hennepkwekerij is er een verhoogde kans op brand en waterlekkages en verspreiding van de legionella-bacterie. Zaken die de politie natuurlijk wil voorkomen. Bij het oprollen van een hennepkwekerij wordt de apparatuur in beslag genomen, en worden alle plantjes vernietigd. De eigenaar van de hennepkwekerij moet mee naar het politiebureau. In 2004 rolde de politie Rotterdam-Rijnmond 740 hennepkwekerijen op, waarbij bijna 400.000 plantjes in beslag genomen en vernietigd werden.

Verdachten
Niet alleen wat hennepkwekerijen betreft boekt de politie goede resultaten. Zo is het aantal verdachten dat door de politie Rotterdam-Rijnmond in de maand februari werd gearresteerd, gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2004. Dit jaar zijn het er precies 200 meer dan vorig jaar, toen in de kortste maand van het jaar 2053 verdachten werden aangeleverd bij het Openbaar Ministerie. De verdachten zullen zich de komende tijd moeten verantwoorden voor de rechter. De stijging van het aantal verdachten heeft vooral te maken met de gerichte aanpak van de speerpunten van het beleid van de politie, namelijk ‘geweld’, ‘drugsoverlast’ en ‘jeugdproblematiek’. Mede als gevolg van deze aanpak is ook het aantal aangiften van strafbare feiten en overlast teruggelopen. Vorig jaar februari werden ruim 8700 aangiften geregistreerd; de afgelopen maand ruim 7300, een daling van bijna 1600 aangiften. Meer daders van de straat betekent dat het veiliger wordt, en daarmee is voor een groot deel ook de daling van de aangiften verklaard.

Aanpak
De succesvolle aanpak van de politie Rotterdam - Rijnmond heeft alles te maken met de bundeling van krachten en vergroting van capaciteit. De organisatie is de afgelopen paar jaar gestroomlijnd om zoveel mogelijk politiemensen direct in te zetten ten behoeve van de burgers. Die basis werd een aantal jaren geleden gelegd met de introductie van vier werkprocessen, te weten Directe Hulp Verlening o.a. 112-meldingen), Opsporing (recherche), Wijkpolitie en Intake en Service (opnemen aangiften).

We zien dat je waarschijnlijk software gebruikt die onze reclamebanners ontregelt. Dat vinden we jammer, de enige inkomsten die FlakkeeNieuws heeft zijn namelijk de inkomsten van reclame. Hiervan betalen we o.a. de kosten van de server waarop deze website staat en waardoor je dus het nieuws kan lezen wat je nu wilt lezen. Help ons door FlakkeeNieuws.nl te whitelisten in je adblocker en dus een uitzondering te maken voor deze website. Hartelijk dank!

Terug naar homepagina