U bekijkt nu een bericht uit het archief van FlakkeeNieuws van 2007 en ouder.

Dirkslands Mannenkoor steunt Calando

Deze zomer brengt het Dirkslands Mannenkoor zijn achtste geluidsdrager uit. Dit voorjaar mochten we stilstaan bij het feit dat het koor al twintig jaar bestaat, ter gelegenheid hiervan is een dubbel CD uitgebracht.

Het past hier dankbaar te zijn dat de Heere ons dit voorrecht nog geeft.
Dit jubileum exemplaar bestaat uit een nieuwe opname en een greep van psalmen en gezangen die in de afgelopen twintig jaar uitgebracht zijn.

De opname

De opname vond plaats op vrijdag 6 en zaterdag 7 juni in de Catharijnekerk te Brielle. Het is altijd weer een bijzondere en spannende gebeurtenis voor het koor en de begeleiding. Maanden van voorbereiding en oefening worden in een kort tijdsbestek vastgelegd. Vooral onze dirigent Frans Cornet uit Alphen aan de Rijn en organist Jan Hoek uit Ouddorp hebben hun inzet gegeven.
Maar vergeet niet de inspanning van de circa honderd zangers waaruit het koor bestaat. Mannen van allerlei pluimage met meer- of mindere zangkwaliteiten die toch de klank bepalen. Het is duidelijk te horen dat de zang- en ademhalingsoefeningen van onze dirigent zijn vruchten afwerpen. De koorklank is warm en vol en de muziek wordt met de nodige nuance gebracht. Alsof het koor bediend wordt door een volume knop zo laat de dirigent de mannen fluisteren en juichen met alles wat daar tussen zit.

Verdere muzikale begeleiding is gegeven door Liselotte Rokyta met de panfluit. De bijzonder warme en heldere klank van dit muziekinstrument combineert goed met de volumineuze klank van het mannenkoor.

De CD

Dit is te horen bij het “Smeekgebed” waarbij de intro van de panfluit overgaat in de eenstemmige klank van het koor waarbij duidelijk naar voren komt dat hier een gebed gezongen wordt. De tekst geschreven door Ds. Ledeboer geeft de kern van het gereformeerd belijden weer en is op een prachtige wijze bewerkt voor het mannenkoor door Frans Cornet.
“Loof de Koning, heel mijn wezen” en “Psalm 95” worden gebracht met spontane en volle klanken die je tegemoet klinken en worden harmonisch begeleid door Jan Hoek.
De orgelklanken van “Blijf met mij, Heer” klinken gedragen en zo ook het zingen van het koor. De eerste twee nummers klinken warm, terwijl bij het laatste nummer het volume en de tekst goed op elkaar afgestemd worden.
De conbinatie orgel en panfluit komt bijzonder goed naar voren bij de solo "Nader mijn God"van Liselotte begeleid door Jan Hoek.
“Psalm 56” laat duidelijk de volle diepe klank van het Dirkslands Mannenkoor horen, de dirigent laat hier op bijzondere wijze het koor af- en toenemen en versnellen waardoor de muziek levendig gebracht wordt. In de afsluitende regel klinkt de titel van de CD door: “ Zo word’ Zijn lof vergroot”! Dit is  hetgeen wat wij als koor op het oog hebben, dat de lof van de Heere vergroot mag worden, door het brengen van de muziek maar ook door het beluisteren hiervan.
A capella klinken de bekende klanken van Psalm 93 door de gewelven van de Grote kerk in Brielle, wat een mooi pallet van geluiden geeft. Duidelijk is de verdeling tussen de diverse partijen te horen welke goed met elkaar harmonieren.
Bij “Hoog Omhoog” is opnieuw de prachtige combinatie tussen de muziekinstrumenten die  Jan en Liselotte bespelen te horen. Voor de mannen een moeilijk moment zolang stil te blijven totdat zij mochten gaan zingen maar prachtig en gedragen klinkt het lied.
Bij de orgelsolo, variaties over het " Gebed des Heeren" (F. Mendelsohn-Bartholdy) laat Jan Hoek zijn kwaliteiten horen, inderdaad een gevarieerd stuk. Bij het lied "'k Wil U, o God, mijn dank betalen" wordt het zingen omlijst door de "Hornpipe" (watermusic) eveneens van G.F. Handel, opnieuw laat de panfluit zich prachtig combineren met het koor. Verder staan op de nieuwe opname nog een versie van Psalm 35 van L. van Lagen,  Psalm 81(Opent uwe mond) die we als kind al jong leerden, Het is volbracht, Psalm 139 en als afsluiting Psalm 150.

CD 2 is een keuze, door de leden van het koor zelf gemaakt, van de mooiste stukken die in de afgelopen 20 jaar opgenomen zijn. Totaal 18 Psalmen en gezangen zijn opgenomen en 1 orgelimprovisatie "Ere zij aan God de Vader" van M. Mans. De eerste 13 jaar stond het koor onder leiding van Dinant Struik uit Dirksland. Organisten waren Martin Mans en Michel de Wit.

Het Doel

De doelstelling van het koor is Gods Woord te verspreiden door middel van het zingen en het steunen van goede doelen.
De Roprarun-hospice Calando heeft bij de bevolking van Goeree Overflakkee een belangrijke plaats ingenomen. Het is geweldig dat zulk een belangrijk initiatief zo breed wordt gedragen. De hulp en ondersteuning die in en door Calando gegeven wordt heeft al veel mensen en families geholpen.
Het bestuur van het mannenkoor hoefde dan ook niet lang te praten over het voorstel eenderde van de opbrengst van de CD ten goede te laten komen aan de zorg, die door Roparun-hospice Calando verleend wordt.

In de week van maandag 20 oktober tot en met zaterdag 25 oktober word er door Calando en het Dirkslands Mannenkoor een huis aan huis verkoop gehouden van de CD. De prijs van de dubbel CD bedraag ? 16,--, hiervoor krijgt u bijna tweeeneenhalfuur muziek, oftewel twee  CD's voor de prijs van één! Het is ook mogelijk de CD telefonisch te bestellen bij J.M. Aarnoudse tel 0187-603646 of A.D. Koppelaar tel 0187-483017.
Wij hopen dat de verkoop een succes mag zijn en wensen u alvast veel luisterplezier toe.


 

Meer nieuws van Goeree-Overflakkee:

Auto naast de weg, een persoon gereanimeerd

In de nacht van zaterdag 20 op zondag 21 juli 2019 is een auto met daarin twee personen van de weg geraakt en op z’n kop in een sloot beland. Het ongeval gebeurde op de N57 bij...

Zomerprogramma A Seal Stellendam Stellendam

Vanaf juli tot september 2019 is er elke week een afwisselend zomerprogramma bij A Seal Stellendam. Dit programma omvat educatieve momenten en Meet & Greets met onder andere een...

Brandweer rukt uit voor graafmachine in brand

Op woensdagmorgen 17 juli 2019 werden brandweerlieden omstreeks 05:00 uur gewekt voor een brand aan de Oosthavendijk in Middelharnis. Op een bouwterrein stond een graafmachine in...

Goed voor Goed en gemeente winnen landelijke prijsvraag

Bijna iedere gemeente heeft wel een milieustraat, kringloopwinkel, ambachtswerkplaats en een Repair Café. Om te experimenteren hoe de samenwerking tussen deze partijen versterkt kan...

50.000 euro bij elkaar gevoetbald voor kinderafdeling ziekenhuis Dirksland

Zaterdagavond 6 juli 2019 ontving het bestuur van Stichting Vrienden van Ziekenhuis Dirksland een cheque t.w.v. € 50.000,00 bestemd voor de kinderafdeling. Het bedrag is tijdens een...

Deelnemers van het project De Reiskoffer ontvangen certificaat

Er zijn veel mensen - volwassenen, jeugdigen en kinderen - voor wie het reizen met het Openbaar Vervoer (nog) niet vanzelfsprekend is. De gemeente Goeree-Overflakkee biedt, in samenwerking...

Woningbrand in Stad aan 't Haringvliet

Verschillende brandweereenheden zijn dinsdagavond 9 juli 2019 uitgerukt naar Stad aan 't Haringvliet. Omstanders zagen omstreeks 18:05 uur veel zwarte rook uit een woning komen en...

GHB lab ontmanteld; twee verdachten aangehouden

Een 37-jarige man en een 28-jarige vrouw, allebei afkomstig uit Sommelsdijk zijn dinsdagmorgen 9 juli 2019 vroeg aangehouden in hun woning. In de woning werd GHB...

Krijn Breen uit Goedereede Koninklijk onderscheiden

Op vrijdagavond 5 juli 2019 is de heer Krijn Breen uit Goedereede benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De brandweerman van de blusgroep Goedereede kreeg zijn onderscheiding...

Poula van der Valk-Robijn Koninklijk onderscheiden

Donderdag 4 juli 2019 ontving Poula van der Valk-Robijn een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman. De burgemeester reikte de onderscheiding uit in...