Nu op de radio: Archipel bij nacht

Sterftecijfers Zuid-Holland

U bekijkt nu een bericht uit het archief van FlakkeeNieuws van 2007 en ouder.

In de provincie Zuid-Holland overlijden ieder jaar ruim 30.000 mensen. Meer dan zestig procent van deze mensen overlijdt aan hart- en vaatziekten of kanker. Omdat ongezond gedrag, zoals roken en onvoldoende lichaamsbeweging, een belangrijke oorzaak is van deze aandoeningen, is nog veel gezondheidswinst te behalen door het bevorderen van gezond gedrag.

Deze en andere gegevens staan in het rapport Sterfte in Zuid-Holland, een gezamenlijk rapport van de Zuid-Hollandse GGD’en. In het rapport wordt de sterfte in de verschillende regio’s in de provincie Zuid-Holland vergeleken met de sterfte in Nederland. Daarnaast wordt gekeken naar de oorzaken van het overlijden.

In Nederland is de levensverwachting bij geboorte voor mannen ruim 75 jaar en voor vrouwen ruim 80 jaar. In de provincie Zuid-Holland is de levensverwachting in het algemeen iets gunstiger dan in Nederland, met uitzondering van Den Haag en de regio Rotterdam e.o., waar zowel mannen als vrouwen een lagere levensverwachting hebben.

Ruim zestig procent van alle sterfgevallen in de provincie wordt veroorzaakt door hart- en vaatziekten (35%) en kanker (28%). Op de Zuid-Hollandse eilanden overlijden ieder jaar ongeveer 790 mensen aan hart- en vaatziekten, 650 mensen overlijden aan kanker en 205 mensen overlijden aan ziekten van de ademhalingsorganen.

Er is nog veel gezondheidswinst te behalen door het bevorderen van gezond gedrag, zoals voldoende lichaamsbeweging, gezonde eetgewoonten en niet roken. Het lokale en regionale gezondheidsbeleid kan op deze thema’s inzetten. Ook verdienen ziekten en andere doodsoorzaken waaraan in een bepaalde regio meer mensen overlijden dan gemiddeld in Nederland, aandacht en prioriteit binnen het lokale en regionale gezondheidsbeleid. Dit, om de sterfte aan deze aandoeningen terug te dringen en om er voor te zorgen dat het lokale voorzieningenpakket goed op de zorgbehoefte aansluit.

We zien dat je waarschijnlijk software gebruikt die onze reclamebanners ontregelt. Dat vinden we jammer, de enige inkomsten die FlakkeeNieuws heeft zijn namelijk de inkomsten van reclame. Hiervan betalen we o.a. de kosten van de server waarop deze website staat en waardoor je dus het nieuws kan lezen wat je nu wilt lezen. Help ons door FlakkeeNieuws.nl te whitelisten in je adblocker en dus een uitzondering te maken voor deze website. Hartelijk dank!

Terug naar homepagina