Nu op de radio: Archipel in de ochtend

Waterbergingsproject Watergat-Vogelnest afgerond

U bekijkt nu een bericht uit het archief van FlakkeeNieuws van 2007 en ouder.

De aanleg van het waterbergingsproject Watergat-Vogelnest aan de Watergatseweg bij Stad aan ’t Haringvliet is gereed. Dit gebied is natuurvriendelijk ingericht om bij hevige regenbuien teveel water te kunnen opvangen en tijdelijk vast te kunnen houden. Dinsdag 10 oktober 2006 hijsden de wethouders Ph. Van den Berg en G.J. van der Valk van de gemeenten Middelharnis en Oostflakkee en heemraad B. Schelling van waterschap Hollandse Delta de vlag. Het 20 hectare grote gebied ligt op de grens van beide gemeenten.

Waterschap Hollandse Delta zorgt in het zuiden van Zuid-Holland voor stevige dijken en duinen. Hierdoor wordt het gebied beschermt tegen overstromingen. Door de stijgende zeespiegel en de verwachte toename van regen lukt het Hollandse Delta niet alleen om met dijken en duinen wateroverlast in de omgeving te voorkomen. Daarom worden er gebieden natuurvriendelijk ingericht om het teveel aan regenwater op te vangen en tijdelijk vast te houden. Hiermee wordt de kans op wateroverlast verkleind.

Een voorbeeld van zo’n natuurvriendelijk ingericht gebied is Watergat-Vogelnest. Het teveel aan opgevangen regenwater wordt door het gemaal de Haas van Dorsser via de haven van Oude-Tonge naar het Krammer-Volkerak gepompt en uitgelaten.

Het Watergat-Vogelnest is een mooi gebied voor wandelaars en vissers. In het gebied zijn vissteigers gemaakt. Eén is er geschikt voor rolstoelgebruikers. Ook voor waterplanten en dieren is dit gebied een prima leefomgeving. De oevers zijn zo ingericht dat het land geleidelijk overgaat in water. Meer soorten libellen en vogels -zoals de Kleine karekiet- kunnen hier daarom leven.

In het gebied Watergat-Vogelnest is ook een aantal natte graslanden aangelegd. Deze graslanden worden gehooid en het hooi wordt afgevoerd. Hierdoor ontstaan gevarieerde oever- en graslandvegetaties. Bij hevige regenval mogen deze graslanden onderlopen om zo water te bergen. Buiten de zorg om voldoende water te kunnen bergen, draagt Hollandse Delta met het project ook bij aan de instandhouding en verdere versterking van de leefomgeving van planten en dieren.

Het project ‘Waterberging Watergat-Vogelnest is mede mogelijk gemaakt met financiële steun van Europees Oriëntatie- en Garantiefonds voor de landbouw.

We zien dat je waarschijnlijk software gebruikt die onze reclamebanners ontregelt. Dat vinden we jammer, de enige inkomsten die FlakkeeNieuws heeft zijn namelijk de inkomsten van reclame. Hiervan betalen we o.a. de kosten van de server waarop deze website staat en waardoor je dus het nieuws kan lezen wat je nu wilt lezen. Help ons door FlakkeeNieuws.nl te whitelisten in je adblocker en dus een uitzondering te maken voor deze website. Hartelijk dank!

Terug naar homepagina