Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

900 Vissen verplaatst voor betere waterkwaliteit

In opdracht van het Zuid-Hollands Landschap zijn ruim 900 vissen weggevangen in vijf poelen in de Westduinen bij Ouddorp. Met name de in de bodem woelende karpers vertroebelden het water. Het wegvangen en in het Haringvliet uitzetten van de vissen is de eerste van een reeks maatregelen die bijdraagt aan een betere waterkwaliteit.

"Van nature komen karpers niet in geïsoleerde duinpoelen voor", vertelt Niek Koppelaar, assistent regiohoofd Eilanden van het Zuid-Hollands Landschap. "Ze zijn er ooit uitgezet of onbedoeld in terecht gekomen". Nu de karpers met een groot net zijn weggevangen en in het Haringvliet zijn uitgezet, is de oude situatie hersteld. Helder water is gunstig voor verschillende plantensoorten. Maar ook de amfibieën en libellen zullen van de maatregelen profiteren. Vissen zijn dol op libellenlarven en de eitjes van padden en watersalamanders. In een visloze poel zullen karakteristieke soorten terugkeren of zich beter kunnen ontwikkelen."

Behouden en versterken
De werkzaamheden zijn gefinancierd uit de zogeheten PAS-gelden. Dat is geld dat door de overheid en de industrie is opgebracht om de kwaliteit van de natuur in Natura 2000-gebieden te behouden en versterken. PAS staat voor Programmatische Aanpak Stikstof. Koppelaar: "Stikstof is een meststof die onder andere door de industrie in de lucht komt. Als het regent komt de stikstof in de natuur terecht. Waardevolle natuur is vaak arme natuur. Stikstof heeft dus een ongunstige uitwerking op veel planten- en diersoorten. Met de projecten die we middels de PAS-gelden financieren kunnen we de schade beperken en compenseren. Door de huidige bezuinigingen op natuurbeheer is het onmogelijk dit soort werkzaamheden in regulier beheer uit te voeren. We zijn dan ook heel blij dat dit door PAS wel mogelijk is."

Verruiging tegengaan
Het wegvangen van de karpers uit de poelen, is de eerste van een reeks maatregelen die op Goeree is uitgevoerd. "Volgend jaar gaan we de poelen in de Westduinen baggeren", vertelt Koppelaar. "Hierdoor zal de waterkwaliteit nog verder verbeteren. Ook in de Duinen van Oostvoorne is PAS-geld beschikbaar om ‘habitat versterkende maatregelen' te nemen. In nauwe samenwerking met Natuurmonumenten gaan we de verruiging van de duinen tegen. Momenteel wordt onderzocht welke plekken, ofwel habitats, we de komende jaren gaan aanpakken." Een habitat is de benaming van het leefgebied van een planten- of diersoort en/of de combinatie daarvan.

Kijk voor meer informatie op: www.zuidhollandslandschap.nl