Nu op de radio: Archipel in de ochtend

Advies over zoetwatervoorziening Volkerak-Zoommeer gereed

Staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat wil een praktijkproef starten om te toetsen hoe het lekken van zout water naar het Haringvliet en Hollandsch Diep via de Volkeraksluizen kan worden beperkt.

Deze maatregel is onderdeel van het advies van de stuurgroep Zuidwestelijke Delta over de zoetwatervoorziening als het Volkerak-Zoommeer zout zou worden gemaakt. Het zout maken van het Volkerak-Zoommeer is nodig om blauwalgenplagen duurzaam aan te kunnen pakken. 

Onder regie van de stuurgroep Zuidwestelijke Delta zijn de provincies Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant,  waterschappen,  hoogheemraadschap, landbouworganisaties, het drinkwaterbedrijf  en natuurorganisaties tot een pakket maatregelen gekomen dat de gevolgen van een toekomstig zout Volkerak-Zoommeer voor alle functies die van zoetwater afhankelijk zijn, zo beperkt mogelijk houdt. Het pakket houdt rekening met een klimaatbestendige zoetwatersituatie in de zuidwestelijke delta voor de lange termijn. De overeenstemming over de zoetwatervoorziening is neergelegd in een advies aan  staatssecretaris Huizinga van Verkeer & Waterstaat en minister Verburg van Landbouw, Natuur & Voedselkwaliteit.

Zoetwateradvies
Kern van het advies is een pakket aan maatregelen, uit te voeren vóór 2015, voor de afzonderlijke gebieden in West-Brabant, Tholen, Sint-Philipsland, Zuid-Beveland en Zuid-Holland-Zuid, die nu van het zoete water uit het Volkerak-Zoommeer en het Haringvliet afhankelijk zijn. De maatregelen zijn onder andere gericht op alternatieve aanvoer van zoet water, het maximaal beperken van zoutlek door de Volkeraksluizen, een onderzoek naar beperking van de zoutindringing  in de Rijnmond, maar ook op waterbesparing en op het vergroten van efficiënt zoetwatergebruik. Zoet water is van grote economische betekenis voor de hoogwaardige landbouw, de glastuinbouw, de industrie en voor de drinkwatervoorziening in de Zuidwestelijke Delta. "Alle partijen hebben onderkend dat de blauwalgproblemen van het Krammer-Volkerak opgelost moeten worden en zijn gezamenlijk tot dit breed gedragen advies gekomen hoe de gevolgen hiervan voor de zoetwatervoorziening in Zeeland, Brabant en Zuid-Holland Zuid zo beperkt mogelijk gehouden kunnen worden. In korte tijd is daarvoor door alle partijen heel veel werk verzet," aldus Lenie Dwarshuis, gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland en voorzitter van de Stuurgroep Zuidwestelijke Delta.

Praktijkproef
De staatssecretaris: "We willen met innovatieve maatregelen gaan onderzoeken hoe het lekken van zout water naar het Haringvliet en Hollandsch Diep via de Volkeraksluizen kan worden beperkt. Deze praktijkproef is een eerste stap naar realisatie van een alternatie zoetwateroplossing voor de Zuidwestelijke Delta en dus ook naar de oplossing van het blauwalgprobleem.  Bij een positieve uitkomst van deze proef kan eind 2011 een definitief besluit worden genomen over het toelaten van zout water en getijdewerking in het Volkerak-Zoommeer."

Kosten
De kosten voor het borgen van de zoetwatervoorziening zullen tussen de 80 en 125 miljoen euro bedragen, afhankelijk van de gekozen oplossing per gebied. Daarnaast bedragen de kosten voor het toelaten van zout water uit de Oosterschelde in het Volkerak-Zoommeer circa 70  miljoen euro. Afspraken hierover worden in een later stadium gemaakt.