Nu op de radio: Archipel Actueel

Afzien voor het goede doel

Foto

Zes keer de Alpe D'Huez opfietsen; het is voor veel profwielrenners al een enorme opgave maar woensdag 6 en donderdag 7 juni 2012 gaan duizenden amateurwielrenners dit voor het goede doel proberen. Door de eenentwintig bochten van de Franse berg te trotseren, willen zij zoveel mogelijk geld ophalen voor de KWF Kankerbestrijding.

Van Goeree-Overflakkee doen er vier teams mee aan het initiatief Alpe d'HuZes waaronder Team Flakkee met John Roos als stuwende kracht. Drie jaar geleden werd bij zijn vader kanker geconstateerd, hij overleed enkele weken geleden. "Mijn broertje en ik wilden daardoor echt wat doen en zo is het vorig jaar augustus eigenlijk allemaal begonnen," vertelt Roos over het ontstaan van het team. Hij is sindsdien druk bezig met de voorbereidingen en het binnenhalen van geld. "Iedere euro gaat rechtstreeks naar het goede doel, er gaat niets naar een directeur of naar onszelf. We betalen alles zelf, van het appartement in Frankrijk en de reis tot onze fiets en de trainingsuitjes." Ter voorbereiding op de zware fietstocht heeft het team onder meer getraind in de Ardennen, Limburg en onlangs nog een dag in Frankrijk.

Badeendjes
Ondanks de crisis stroomt het geld binnen bij de diverse Flakkeese teams. Naast sponsoring komt dit uit uiteenlopende acties van de verkoop van badeendjes en kruukplaetjes, een Dartwedstrijd, sponsorzwemmen en een spinningwedstrijd wat bij elkaar al ruim 150.000 euro opbracht. "Iedereen heeft wel met kanker te maken of kent iemand met deze ziekte. En dus wil iedereen ook wel helpen of wat geven, ook al is het maar tien euro."

Na de maandenlange voorbereiding vertrekt het eerste deel van Team Flakkee dit weekend naar Frankrijk, in verband met werk volgt de rest maandag. "We gaan niet meer trainen, dat hebben we genoeg gedaan. We gaan daar acclimatiseren en genieten van de omgeving." En dan is het op donderdag zover en gaat het evenement voor hen 's ochtends om half vijf van start. Door het overweldigende aantal aanmeldingen is na de officiële Alpe d'Huzes-donderdag de woensdag er als extra dag aan toegevoegd. "In twee dagen rijden achtduizend man de berg op. 's Ochtends is het nog helemaal donker en vertrek je met een lampje op je fiets, overal staan kaarsjes, dat is echt zo bijzonder om mee te maken. Het wordt een enorme happening, dat geeft alleen maar extra motivatie om door te gaan, naast dat we natuurlijk zoveel mogelijk geld willen ophalen voor het goede doel."

Twaalf uur fietsen
Gevraagd naar de tijdsinschatting denkt Roos dat hij ongeveer twee uur over een klim en de bijbehorende afdaling zal doen. "Je moet ook nog eten en weer naar beneden, maar hierover zou ik zeer tevreden zijn." Een snelle rekensom leert dat zes keer tegen de Alpe d'Huez op rijden dan zo'n twaalf uur duurt. Waar de wielrenner droog aan toevoegt "Ik moet er eerlijk gezegd zelf ook nog niet aan denken."

Wie de verrichtingen van al deze wielrenners wil volgen, kan op beide dagen de hele dag terecht bij Radio 2 voor een live verslag terwijl de NCRV van 19:30 tot 20:00 uur aandacht besteedt aan dit initiatief. Deze eerste dag proberen de Flakkeese teams GO Alpe d'Huzes en GO 4 Alpe d'Huzes zovaak mogelijk de berg op te fietsen, de tweede dag is het naast het al genoemde Team Flakkee ook de beurt aan Team Rabobank Goeree-Overflakkee. Het digitale kanaal Spirit24 doet de hele dag verslag en maakt op 7 juni de tijdelijke eindstand bekend.