Nu op de radio: Jouw Weekendstem!

Annie Roggeveen exposeert in afnamelocatie Sommelsdijk

Tot eind juni 2009 exposeert Annie Roggeveen-Tangeman in de afnamelocatie Sommelsdijk van de Sanquin bloedbank. Al haar hele leven is Annie geboeid door de teken- en schilderkunst, maar pas zo'n 15 jaar geleden is ze serieus begonnen met het volgen van lessen. Dit opende haar ogen voor allerlei nieuwe technieken en materialen.

Lange tijd hadden dieren haar aandacht, maar naar aanleiding van wandelingen langs de zee, begon haar interesse te groeien voor alles wat bij de zee te zien en vinden is. Verder is ze begonnen met het ontwerpen en uitvoeren van muurschilderingen, zowel binnen als buiten. Een echte uitdaging om op zo'n groot vlak iets moois neer te zetten.

Schilderen is haar uitlaatklep, haar passie. Je kunt je voor korte tijd in een andere wereld wanen en hierdoor heerlijk ontspannen. De laatste tijd is Annie Roggeveen-Tangeman zich gaan verdiepen in meer abstracte schilderkunst. Ze heeft voor een expositie bij afnamelocatie Sommelsdijk gekozen omdat ze vindt dat door Sanquin goed werk wordt verricht en ze zo ook haar steentje kan bijdragen.

De openingstijden van de afnamelocatie zijn te vinden op de website, www.sanquin.nl onder het kopje donor. Natuurlijk is Sanquin Bloedbank altijd op zoek naar nieuwe bloeddonors. Afnamelocatie Sommelsdijk is in 2009 op zoek naar 225 nieuwe bloeddonors. Er is geen sprake van een tekort aan bloed, maar er zijn nieuwe donors nodig om het huidige donorbestand op peil te houden.

Het gaat om mensenlevens
Ieder gezond mens tussen de 18 en 65 jaar, met een gewicht van boven de vijftig kilo, kan zich opgeven als bloeddonor. Omdat het gaat om mensenlevens, krijgt iedere potentiële donor eerst een medische keuring in de dichtstbijzijnde afnamelocatie. Dat gebeurt een paar weken na aanmelding. De keuring is noodzakelijk ter bescherming van de gezondheid van zowel de donor als van degene die later het bloed ontvangt. In bepaalde perioden is het bijvoorbeeld beter om geen bloed te geven (zoals tijdens een zwangerschap, of als u op vakantie bent geweest naar een malariagebied). Veel mensen die bloed geven, vinden het prettig om door middel van de keuring iets meer te weten over hun gezondheid en om daarover met een deskundige te spreken. Natuurlijk gaat het bij bloed geven in de eerste plaats om de veiligheid en het belang van de patiënt die er afhankelijk van is.

De één geeft vaker dan de ander
Is alles in orde, dan wordt de bloedgever enkele weken na de keuring opgeroepen om bloed te geven. Mannen geven maximaal vijf keer per jaar bloed; vrouwen maximaal drie keer. Bovendien is aan de ene bloedgroep meer behoefte dan aan de andere; dit is afhankelijk van de aanvraag van het moment uit de ziekenhuizen in de regio.

Nieuwe aanmaak
Bij iemand die bloed afstaat, wordt het tekort vanzelf aangevuld. Daarvoor heeft het lichaam een eigen 'bloedbank'. Het is dus voor een gezond persoon geen enkel punt om een paar keer per jaar een halve liter bloed af te staan. Bloed geven is overigens altijd veilig voor de donor zelf. Bij iedere afname wordt gewerkt met een steriele naald en het gebruikte materiaal wordt daarna op verantwoorde wijze vernietigd. Besmetting is hiermee uitgesloten.

Gratis aanmelden
Ook donor worden? U kunt zich aanmelden via de website. Bel gratis voor meer informatie met de donorinformatielijn: 0800-0223699.