Nu op de radio: Archipel bij nacht

Anterieure overeenkomst nieuwbouw kerk Preekhillaan

Op maandag 15 augustus 2011 ondertekenden de gemeente Goedereede en de Hersteld Hervormde Gemeente Ouddorp een anterieure overeenkomst. De Hersteld Hervormde Gemeente wil in aansluiting op het huidige verenigingsgebouw Eben-Haëzer aan de Preekhillaan een nieuw kerkgebouw oprichten.

Architectenbureau Born ontwikkelde een plan voor het bestaande verenigingsgebouw, de nieuwe kerk en de uitbreiding van de bestaande parkeerplaats. Om voldoende ruimte te maken voor parkeerplaatsen wordt de bestaande woning Diependorst 18a gesloopt. Door de inrichting van het terrein krijgt het geheel een nette uitstraling. Hierbij is rekening gehouden met de inbreng van de belanghebbenden. Op die manier wordt de eventuele overlast ten gevolge van de verkeersafwikkeling en het parkeren beperkt tot een minimum.

De ontwikkeling van de kerk maakt deel uit van een nieuw bestemmingsplan. Het ontwerp hiervan lag tot en met 17 juli 2011 ter inzage. Op het ontwerpbestemmingsplan zijn een aantal zienswijzen ingediend. De gemeente behandelt momenteel de zienswijzen. Naar verwachting neemt de gemeenteraad op 13 oktober een besluit over de vaststelling van het bestemmingsplan. Hierover geeft de raadscommissie grondgebiedzaken op 27 september eerst nog een advies.

Voordat het bestemmingsplan wordt vastgesteld, maken de gemeente en de Hersteld Hervormde Gemeente duidelijke financiële afspraken. Daarnaast maken zij concrete afspraken over de inrichting van het terrein. Deze afspraken liggen vast in de anterieure overeenkomst. Als er geen beroep wordt aangetekend tegen het bestemmingsplan, kan er dit jaar nog een bouwvergunning worden verleend voor de bouw van de kerk.

Wethouder Frans Tollenaar onderkent het belang van de nieuwbouw voor de Hersteld Hervormde gemeente in Ouddorp. ‘We werken voorwaardenscheppend mee aan deze nieuwbouw. Van belang is dat er een structurele oplossing komt voor de huidige tijdelijke huisvesting. Uit een massastudie is gebleken dat de kerk ter plekke gerealiseerd kan worden. Speciale aandacht is gegeven aan de inrichtingseisen van de buitenruimte. Dit in relatie tot de inbreng van de directe omgeving. Het project voorziet in de behoefte van een groot deel van de inwoners van Ouddorp. Ik ben dan ook tevreden dat er een vervolgstap in het proces kan worden gezet.'

Meer informatie over het bouwproject is te krijgen bij de heer Hoogmoed van de gemeente Goedereede. Hij is telefonisch bereikbaar op nummer 0187-491500, of per e-mail naar mhoogmoed@goedereede.nl.