Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Beeldverhaal Goeree-Overflakkee

Foto

In de afgelopen tijd is in opdracht van de provincie Zuid-Holland en onder regie van het ISGO en de vier gemeenten van Goeree-Overflakkee gewerkt aan het 'Regionaal Beeldverhaal Goeree-Overflakkee'. Belangrijk onderdeel van dit beeldverhaal is de beschrijving van het DNA, ofwel de identiteit van Goeree-Overflakkee. Hierin is onderzocht wat Goeree-Overflakkee maakt tot wat het is. Wat maakt het eiland uniek?

Het DNA is opgebouwd uit de gezamenlijk beleefde geschiedenis, de volksaard en tradities en de ligging van het eiland. Deze elementen vormen samen de waarde van het eiland, zowel voor haar inwoners als voor bezoekers, toeristen en ondernemers. Het is de basis voor de verdere ontwikkeling van het eiland.

Onderdeel van een groter geheel
Het DNA van het eiland is onderdeel van een groter geheel. In 2010 is onder leiding van de provincie Zuid-Holland en in onderlinge afstemming met de regio, de Recreatievisie Goeree-Overflakkee tot stand gekomen. Deze visie is in januari 2011 door Provinciale Staten vastgesteld. Naast recreatie zijn ook toerisme, cultuur(historie), landschap, water en natuur in deze visie meegenomen. Als vervolg op de Recreatievisie is vanuit de regio het Regionaal Beeldverhaal Goeree-Overflakkee tot stand gekomen. Een regionaal beeldverhaal is een document dat het verhaal vertelt van een regio, richting geeft aan ontwikkelingskansen en unieke gebiedswaarden benoemt. Het beeldverhaal voor Goeree-Overflakkee is gefinancierd door de provincie Zuid-Holland.

DNA
Het DNA is tot stand gekomen door een intensief traject van interviews, klankbordbijeenkomsten en afstemming met ambtenaren en bestuurders van het ISGO en de gemeenten. Het DNA bestaat deels uit een aantal kernwoorden waarin de geschiedenis, de volksaard en tradities en de ligging van het eiland naar voren komen. Veilig en verbonden, havens en kanalen, innovatief en toegewijd en ritme en rust zijn een aantal van deze kernwoorden. Daarnaast is er voor de drie delen van het eiland (de kop, de hals en de romp) een algemene karakteristiek en een karakteristiek per dorp aangegeven.

Overige onderdelen beeldverhaal
Vanuit het DNA zijn er verschillende ontwikkelingsscenario's uitgewerkt voor het eiland. Tevens is de vraag beantwoord hoe deze gebiedsontwikkelingen uitgevoerd moeten worden en hoe hier ondernemers en investeerders voor te interesseren.

Integraal Ruimtelijk Project
De uitkomsten van het beeldverhaal zijn ook de basis voor de provincie Zuid-Holland om bij te dragen aan de verdere ontwikkeling van het eiland. De provincie wil hiervoor het instrument van het 'Integraal Ruimtelijk Project' inschakelen. Via dit instrument kunnen menskracht en middelen beschikbaar gesteld worden met het oog op de realisering van projecten. Momenteel vindt tussen de regio en de provincie overleg plaats hoe dit vorm kan worden gegeven.

Nieuwe website
Op de nieuwe website www.inbeeld-go.nl kunt u het DNA van Goeree-Overflakkee nalezen. Ook de ontwikkelingsscenario's voor het eiland zijn op de site terug te vinden. Via deze website wordt u tevens op de hoogte gehouden van de laatste stand van zaken over dit onderwerp.