Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Betrokkenheid armoedebestrijding groot in Oostflakkee

Op donderdag 4 september 2008 hield de gemeenteraad van Oostflakkee voor het eerst een informatieve raadsvergadering op locatie. De Grutterswei in Oude-Tonge was het toneel voor wat later een zeer geslaagde avond bleek. Zowel organisaties die met armoede te maken hebben als burgers waren ingegaan op de uitnodiging om mee te praten over het te vormen minimabeleid in Oostflakkee.

Waarnemend burgemeester Jan Heijkoop opende zoals gebruikelijk de raadsvergadering en gaf kort aan wat de avond zou gaan brengen. Direct hierna kreeg wethouder Petra 't Hoen het woord. Ze liet blijken zeer blij te zijn met de vele aanwezigen. In haar introductie stelde zij hen een aantal kernvragen zoals ‘wat is armoede' en ook ‘waarom moeten wij hier beleid op maken'?

De avond was verdeeld in twee gedeelten. Voor de pauze hielden drie experts op het gebied van minimabeleid een presentatie. Men kreeg zo een indruk van hoe het minimabeleid in Nederland én in Oostflakkee in de laatste jaren is ontwikkeld. In de laatste presentatie werden de onderzoeksresultaten van het doelgroepenonderzoek in Oostflakkee uit 2006 gepresenteerd.

Na de pauze werd discussieerden de aanwezigen in groepen over het minimabeleid van de gemeente Oostflakkee. Hierbij werd duidelijk dat iedereen zich zeer betrokken voelt bij het onderwerp ‘armoede' en hierover een mening heeft. Ook kwam naar voren dat armoede zeker niet alleen te maken heeft met financiën. Ook het gebrek aan sociale contacten speelt hierin een rol.

Op de vraag hoe de gemeente Oostflakkee het beleid kan verbeteren kwamen vele suggesties en ideeën. Duidelijk werd dat op het gebied van voorlichting er nog veel te winnen is. Een gebrek aan kennis van de mogelijkheden blijkt één van de redenen te zijn waarom mensen het gemeentehuis voor de regelingen niet weten te vinden. De regelgeving is daarbij soms nodeloos ingewikkeld. De aanwezigen vonden verder dat de gemeente meer moet doen om het gebruik van regelingen te bevorderen en het probleem ‘integraal', dus samen met bijvoorbeeld psychosociale problematiek, moet aanpakken. Verder werd er aandacht gevraagd voor mensen die net boven de minimagrens leven en voor kleine zelfstandigen die vaak niet bekend zijn bij de gemeente, maar soms wel onder bijstandniveau leven. Ook de samenwerking tussen en met organisaties zoals de kerken, scholen en woningbouwverenigingen kan op dit punt verbeterd worden. Als afronding van de groepsgesprekken werden de belangrijkste conclusies nog een keer doorgenomen met alle aanwezigen.

Het is nu aan de gemeenteraad om in het vervolgtraject kaders te stellen. De ideeën van de avond worden meegenomen in dit verdere proces. Uiteindelijk moet er een nota minimabeleid komen waar het college van burgemeester en wethouders mee aan de slag kan. Wethouder 't Hoen sprak aan het einde van de avond de hoop uit om met elkaar de drempels op dit onderwerp te verlagen. ‘Meedoen, zo zelfstandig mogelijk je leven vormgeven, niet aan de kant staan, dat moet toch voor iedereen mogelijk zijn?'

Wilt u de gemeente Oostflakkee blijven volgen in dit proces? Kijk dan regelmatig op de website van de gemeente: www.oostflakkee.nl. Hierop staat een dossier ‘minimabeleid'. Natuurlijk kunt u ook de afdeling Sociale Zaken bezoeken op het gemeentehuis, of contact opnemen via telefoonnummer 0187-647100.