Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Bouwvergunning winkelcentrum Dabbestraat onherroepelijk

Foto

Op woensdag 10 december 2008 ontving de gemeente Oostflakkee de uitspraak van de Raad van State over het winkelcentrum aan de Dabbestraat in Oude-Tonge. De uitspraak komt erop neer dat de gemeente de bouwvergunning terecht heeft verleend en dat de bouw van het winkelcentrum definitief kan doorgaan.

Met deze uitspraak komt een einde aan een vier jaar durende procedure bij de rechtbank en de Raad van State.

Tijdens de zitting bij de Raad van State op maandag 10 november 2008 werd het hoger beroep behandeld van een inwoner uit Oude-Tonge. Dit beroep was ingesteld tegen de uitspraak van de rechtbank in de zaak over de verkeersdruk op de Oostdijk en de Oudelandsedijk als gevolg van de nieuwe ontwikkelingen in het dorp. Het winkelcentrum met de bovenwoningen aan de Dabbestraat maakt deel uit van deze ontwikkelingen. In deze eerdere uitspraak van de rechtbank Rotterdam was de gemeente in het gelijk gesteld.

De Raad van State heeft op basis van de zitting en een eerdere uitspraak van de Raad van State over het uitwerkingsplan Handelskade geoordeeld dat het eerder genomen besluit van de rechtbank juist is. Daarmee verklaart hij het hoger beroep ongegrond. De Raad van State is van mening dat de gemeente bij het verlenen van de bouwvergunning voor het winkelcentrum aan de Dabbestraat op de juiste wijze de verschillende belangen heeft afgewogen.

Met de uitspraak van de Raad van State is de bouwvergunning onherroepelijk geworden en kunnen er geen procedures meer tegen het project worden gevoerd.

Planning
De afgelopen paar jaar werd gebouwd aan de eerste fase van het Winkelcentrum Dabbestraat. Afgelopen oktober kon de nieuwe vestiging van de Albert Heijn in gebruik worden genomen. Nu de bouwergunning onherroepelijk is, kan het project verder worden afgebouwd. Op zo kort mogelijke termijn zal dan ook het oude pand van de Albert Heijn worden gesloopt. Vanaf medio januari 2009 volgen dan de bouwwerkzaamheden voor de tweede fase. Om gedurende de bouw het winkelen aan de Dabbestraat zo veilig en aangenaam mogelijk te maken, wordt extra aandacht besteed aan de inrichting van het pleintje van de Dabbestraat. Rondom de bouwplaats zullen bouwhekken worden geplaatst. Er wordt ruimte gereserveerd voor het stallen van fietsen en door een iets andere indeling van het parkeerterrein worden zoveel mogelijk parkeerplaatsen in stand gehouden.

Naar verwachting zal het gehele project in het derde kwartaal van 2009 zijn afgerond. Op dat moment zal het winkelcentrum inclusief de bovenwoningen en het parkeerdek officieel in gebruik worden genomen.