Nu op de radio: Jouw Weekendstem!

Britse en Australische families onthullen monument Potterweg

In de vroege avond van 20 december 1943 voltrekt zich bij Middelharnis een drama. Voor de bewoners van boerderij 'De Torenstee' lijkt het oorlogsgeweld zo vlak voor Kerstmis, tot op dat moment, ver van huis. Dat zal die avond echter drastisch wijzigen. Als uit het niets verschijnt er plotseling een laagvliegend vliegtuig dat recht op de boerderij afkomt. Het toestel is een Engelse Lancaster bommenwerper die op weg naar Duitsland door de Duitse luchtverdediging is aangeschoten.

Het vliegtuig verkeert duidelijk in moeilijkheden. Pogingen om hoogte te winnen door de bommenlast af te werpen, mogen niet baten. Met een enorme klap stort het toestel vlak voor het woonhuis neer. Een vleugel komt terecht op de schuur die daarop in brand vliegt. Ternauwernood kunnen de bewoners een deel van de veestapel en het woonhuis redden. In de smeulende resten van het vliegtuig worden zeven verminkte lichamen van de bemanning gevonden. Zij worden begraven op de begraafplaats aan de Hoflaan te Middelharnis, waar ze heden ten dage nog steeds in vrede rusten.

De stichting WO2GO zal ter nagedachtenis van dit droevige voorval een herdenkingspaneel plaatsen aan de Potterweg. Dit paneel wordt op zaterdagmiddag 15 september 2012 onthuld door families van vier van de zeven bemanningsleden, afkomstig uit Groot-Brittannië en Australië. Zoals op eerdere bijeenkomsten, zal de stichting ook dit keer kunnen rekenen op de komst van een aantal hoogwaardigheidsbekleders van de diverse ambassades (waaronder de ambassadeur van Nieuw-Zeeland), vertegenwoordigers van de luchtmachten en verschillende Associations. De gasten worden vervoerd met oude legervoertuigen van Keep them Rolling. Tijdens de bijeenkomst is er passende muziek, onder meer van een doedelzakband en een koor. Deze ceremonie wordt in samenwerking met de gemeente Middelharnis georganiseerd.

Het programma start voor de genodigden om 13:15 uur in het gemeentehuis in Middelharnis, waarna de gasten om 14:20 uur naar de begraafplaats aan de Hoflaan rijden. Hier zullen de families en genodigden bloemen en kransen leggen bij de laatste rustplaats van de bemanning en worden speeches gehouden. Belangstellenden zijn om 14:30 uur van harte welkom aan de Hoflaan (er is slechts beperkte ruimte op de begraafplaats dus bezoekers worden verzocht een plaats te zoeken naast de Chr. Ger. Kerk). Vervolgens gaat het in colonne naar de Potterweg nr. 1 waar de familie het paneel zal onthullen om 16:25 uur. Om 16:30 uur wordt daar een passend eerbetoon verzorgd door historische vliegtuigen uit de periode 1940-1945. Ook hierbij zijn belangstellenden van harte welkom.

Voorafgaand aan deze plechtigheden organiseert de stichting op vrijdagavond 14 september 2012 een bijeenkomst voor alle belangstellenden, waarbij via lezingen en film onder meer het verhaal achter dit droevige voorval wordt verteld. Deze bijeenkomst vindt plaats in het zaaltje naast de Rooms-Katholieke kerk aan de Langeweg te Middelharnis. De zaal gaat open om 19:30 uur en de entree is € 2,00. Er is maximaal plaats voor 75 personen. Dus vol = vol.

Het zal overigens voorlopig de laatste grote bijeenkomst zijn die de stichting organiseert rondom de onthulling van een herdenkingspaneel. Er worden later dit jaar nog een tweetal panelen geplaatst, maar hierbij is geen ceremonie gepland. De kosten van deze goed voorbereide en indrukwekkende bijeenkomsten zijn, in samenhang met teruglopende subsidies, financieel niet meer haalbaar. Dat betekent zeker niet dat de stichting WO2GO met zijn werkzaamheden stopt, er worden andere bijeenkomsten en publicaties voorbereid.