Nu op de radio: De late avond

CDA wil heroverweging energieveld in Ouddorp

De CDA Statenfractie wil graag dat het provinciebestuur haar besluit om geen toestemming te verlenen voor de aanleg van een energieveld met zonnepanelen bij recreatiepark de Klepperstee in de gemeente Goedereede heroverweegt. Volgens de CDA Statenfractie gaat het hier om een unieke kans om een bijdrage te leveren aan een alternatieve energievoorziening op het eiland Goeree-Overflakkee, een kans die we niet mogen laten liggen.

Begin juli 2010 maakten Gedeputeerde Staten bekend dat de provincie geen toestemming verleent voor de aanleg van een energieveld op de locatie Ridderstee in Ouddorp. Het belangrijkste argument van de provincie is dat het energieveld met zonnepanelen zou komen te liggen binnen het cultuurhistorisch waardevolle schurvelingengebied. Op die manier zou het karakteristieke landschap te veel worden aangetast. Schurvelingen zijn beplante zandwallen met een hoogte van één tot drie meter die rondom een akker liggen. Dit type landschap komt nog maar op enkele plaatsen in Nederland voor.

Volgens bronnen op het eiland gaat het op de voorgestelde locatie hoogstwaarschijnlijk echter niet om schurvelingen, maar om veel later aangelegde aarden wallen. In dat opzicht lijkt de authenticiteit van het landschap dus niet in gevaar te komen door de aanleg van een energieveld. Daar komt nog bij dat door de verhoogde aarden wallen de zonnepanelen uit het energieveld voor het grootste gedeelte aan het zicht zullen worden onttrokken.

CDA Statenlid Marco Heemskerk begrijpt niet waarom de provincie weigert om een vergunning voor het duurzame energieproject te verlenen. Hij heeft het provinciebestuur daarom in schriftelijke vragen om tekst en uitleg gevraagd. "Het CDA is ervoor om zoveel mogelijk opties voor duurzame en innovatieve projecten serieus te onderzoeken. We zouden dit soort initiatieven van ondernemers en lokale overheden dan ook moeten stimuleren in plaats van frustreren. Natuurlijk moet de provincie oog houden voor behoud van het landschap, maar in dit geval lijkt er geen enkele reden te zijn om voor aantasting van het landschap te vrezen."