Nu op de radio: Weekendmix

Celstraf voor verduistering

Een 45-jarige boekhouder uit Middelharnis is donderdag door de Rotterdamse rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van een jaar, waarvan de helft voorwaardelijk, wegens verduistering.

De man heeft bij zijn voormalige werkgever, een autobedrijf uit Nieuwe Tonge, bijna 70.000 euro achterovergedrukt. Ook heeft hij 89.000 euro verduisterd van een schildersbedrijf waarvoor hij als bijverdienste de boekhouding verzorgde. De man heeft inmiddels een schikking getroffen en betaalt de gedupeerden ruim 1,5 ton terug.

De opgelegde straf is aanzienlijk hoger dan de eis van de officier van justitie. Deze had tijdens de strafzitting twee weken geleden een werkstraf van 150 uur geëist en een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden.

De officier van justitie hield er in de strafeis rekening mee dat de verdachte de gedupeerden wil terugbetalen. Deze heeft daarvoor een extra hypotheek op zijn huis genomen. De rechtbank vond de eis van het openbaar ministerie echter te laag, gezien de lange duur van de verduistering en de hoogte van het fraudebedrag.

De boekhouder liep twee jaar geleden tegen de lamp. De eigenaar van het autobedrijf constateerde dat de man twee keer salaris aan zichzelf had overgemaakt. Nadere controle van de boekhouding bracht nog meer dubbele betalingen aan het licht. Ook betaalde de man privérekeningen op kosten van zijn baas. De man heeft nu een nieuwe baan in de boekhouding van een bedrijf in Europoort.

Bron: RefDag.nl