Nu op de radio: Archipel in de ochtend

Comité Open Monumentendag Goeree-Overflakkee wint Trofee

Voorafgaand aan de 23e nationale Open Monumentendag heeft hoofdsponsor Rabo Vastgoedgroep het comité Open Monumentendag van Goeree-Overflakkee beloond met een trofee en een geldprijs. Met deze trofee wil Rabo Vastgoedgroep haar waardering uitspreken voor de inzet en betrokkenheid van mensen bij de monumenten in hun lokale omgeving.

De werkgroep Open Monumentendag Goeree-Overflakkee is blij verrast en opgetogen over het winnen van de provinciale prijs voor het programma en de eilandelijke monumentengids. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door Rabo Vastgoedgroep.

De jury heeft op basis van de criteria originaliteit, creativiteit en het aanspreken van een brede doelgroep het comité Goeree-Overflakkee de trofee voor Zuid-Holland toegekend. De trofee gaat vergezeld van een geldprijs van € 2.000, te besteden aan de eilandelijke Open Monumentendag 2010. De trofee heeft voorlopig een plekje gekregen in het Torenmuseum in Goedereede.

Tijdens een feestelijke bijeenkomst, een "quick picnic", op Hofstede Lust en Last in Sommelsdijk werd de trofee vrijdag uitgereikt. Namens de Rabo Vastgoedgroep overhandigde John de Geus, werkzaam bij de vastgoedgroep, de prijs. De plaquette werd in ontvangst genomen door Clémence Baks en Jan Trompper van de werkgroep en wethouder Petra 't Hoen namens de vier gemeenten.

John de Geus, zelf woonachtig in Sommelsdijk, had er zichtbaar plezier in om de prijs op Goeree-Overflakkee aan te bieden. De onafhankelijke jury bleek zeer te spreken over de diversiteit van het eilandelijke programma van Open Monumentendag en de kwaliteit van de uitgebrachte gids. Voor de Rabo Vastgoedgroep is het behoud en gebruik van monumentaal erfgoed een belangrijke maatschappelijke functie. Zij treedt daarom op als hoofdsponsor van de landelijke Open Monumentendag.

Namens de werkgroep sprak Jan Trompper. Hij stelde dat de uitgebrachte monumentengids niet alleen een informatief boekje is waarin Goeree-Overflakkee "op de kaart" is gezet. Maar dat Open Monumentendag ook gezien mag worden als barometer voor culturele vitaliteit: in alle dorpskernen was wel iets te doen en in veel dorpskernen was een gevarieerd programma aangeboden door lokale organisaties.

Wethouder Petra 't Hoen tenslotte, toonde zich verheugd dat de Goeree-Overflakkeese Monumentendag in de prijzen viel. Zij complimenteerde de werkgroep en alle lokale initiatiefnemers met de prijs, een blijk van waardering voor de inspanningen. Zij memoreerde, dat de eilandelijke identiteit mede wordt bepaald door de culturele beleving. En dat we trots mogen zijn op Goeree-Overflakkee!