De charme van Goeree-Overflakkee op nationale televisie

Presentatoren Herman Wegter, Mirjam Bouwman en Kefah Allush gaan op de kop van Goeree de hele week op zoek naar authentieke dorpsverhalen, karakteristieke stadsgezichten en de rol van het christelijk geloof bij de inwoners van Goeree-Overflakkee. Kijk van 2 t/m 6 maart 2015 naar 'Geloof en een Hoop Liefde' vanaf de kop van Goeree om 17:10 uur bij NPO 2.

De plaatsen op de kop van Goeree zijn onlosmakelijk verbonden met de watersnoodramp, Herman ontmoet onder andere Jo Tanis. Zij was twee jaar toen zij de watersnoodramp meemaakte, verloor haar moeder, broer en drie zussen. Haar vader hield haar in haar armen en zo overleefde zij die helse nacht. Haar geloof bleek haar houvast. Wat voor impact deze nacht nog meer had op het leven van Jo vertelt zij Herman in deze uitzending. Herman duikt de zeevisserij in met rasechte zeevisser Jan Tanis. Zijn vader en opa waren allebei zeevissers en Jan Tanis heeft het virus overgenomen en vindt het heerlijk om over te praten. Herman gaat mee de zee op en maakt het 'echte' vissersleven mee.

Mirjam ontmoet in Goedereede Marja en Kees den Eerzamen. Marja heeft botkanker, en is niet meer te genezen. Het is een bijzondere dag, want Marja gaat met haar zoon en zwangere schoondochter mee die een echo laten maken van hun kindje.

Kefah verdiept zich in de wereldberoemde Stellendamse garnaal. Zeg je Stellendam, zeg je garnaal. Hij ontmoet echte garnalenpelsters, en probeert zelf ook de kneepjes van het vak onder de knie te krijgen. Dan ontmoet Kefah garnalenvisser Jan Luime die nog op traditionele manier op garnalen vist. Maar of hij deze tijd van het jaar iets zal vangen?

Op vrijdag ontmoet Herman cabaretier Richard Groenendijk. Voor Richard is het heerlijk wonen in Goedereede: "het is een prachtig dorpje, pittoresk. Het heerlijke vind ik toch de plek, de afzondering. Ik woon heerlijk dichtbij het strand. De rust is heerlijk. Ik kan altijd bij de buren aankloppen, al is het midden in de nacht". Hoewel het voor Richard niet altijd eenvoudig is geweest als buitenbeentje in een gesloten gemeenschap, woont hij er nog altijd graag en oordeelt hij niet over zijn eilandgenoten. "Eigenlijk vind ik 'het geloof' heel mooi. Ik zou het graag willen ervaren. Dat rotsvaste vertrouwen wat mensen hebben 'dat het goed komt' of 'dat er leven is na de dood'.... Wat moet dat een rust geven...!"

Over het programma
"In 'Geloof en een Hoop Liefde' willen we 'gewone' mensen aan het woord laten over hun geloof. Hoe geven ze hier handen en voeten aan? En hoe kunnen ze vanuit hun geloof hopen en liefhebben? Dáár gaat het om in Geloof en een Hoop Liefde," vertelt eindredacteur Anne Marie Holwerda. De afleveringen van 'Geloof en een Hoop Liefde' over de kop van Goeree zijn te zien van 2 t/m 6 maart 2015, om 17:10 uur bij NPO 2. Kijk voor meer informatie over de uitzendingen op: www.eo.nl/geloofeneenhoopliefde.