Nu op de radio: Archipel Actueel

Dirksland sluit vrijwilligersverzekering af

Alle vrijwilligers in de gemeente Dirksland zijn vanaf 1 januari 2009 goed verzekerd. De gemeente heeft een vrijwilligersverzekering afgesloten bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Deze verzekering biedt een uitstekende dekking aan vrijwilligers en hun organisaties. Alle vrijwilligers in de gemeente zijn nu verzekerd tegen zaken als geneeskundige kosten, psychische hulpverlening, materiële schade enzovoorts.

Waarom een vrijwilligersverzekering?
Het uitoefenen van vrijwilligerswerk is niet zonder risico. Om vrijwilligerswerk toegankelijk te maken voor iedere inwoner van de gemeente en de risico's te beperken heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Dirksland besloten om de vrijwilligersverzekering (basis- en pluspolis) af te sluiten bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten.

Voor wie is de verzekering bedoeld?
De verzekering is bedoeld voor iedereen die in organisatorisch verband onverplicht en onbetaald werkzaamheden verricht ten behoeve van anderen en/of de samenleving waarbij een maatschappelijk belang wordt gediend. Alle vrijwilligers zijn verzekerd ongeacht hun leeftijd. Er geldt geen minimum aantal uren. De verzekering is bijvoorbeeld van toepassing op vrijwilligers die betrokken zijn bij kerkelijk werk, buurtactiviteiten of eenmalige activiteiten. Ook de organisaties binnen de gemeenten zijn verzekerd (bestuursaansprakelijkheid etc.).

Voor wie is de verzekering niet bedoeld?
Vrijwillige brandweer- en politiemedewerkers zijn uitgesloten van dekking voor deze verzekeringen. Voor hen geldt een speciale regeling. Ook mantelzorgers worden vanuit de Wmo niet beschouwd als vrijwilliger. Dit hangt samen met de persoonlijke relatie die mantelzorgers hebben met degene die zij verzorgen. Studenten die een maatschappelijke stage lopen in de gemeente vallen ook niet onder de definitie van vrijwilliger.
 
Waarvoor is een vrijwilliger verzekerd?
De gemeente had de mogelijkheid twee polissen af te sluiten: een basis- en een pluspolis. Beide polissen zijn door de gemeente afgesloten. De basispolis bevat kort samengevat een aansprakelijkheidsverzekering en een ongevallen- en persoonlijke eigendommenverzekering voor de vrijwilliger. De pluspolis bevat een aansprakelijkheidsverzekering voor rechtspersonen, een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering voor vrijwilligers, een verzekering voor verkeersaansprakelijkheid voor rechtspersonen en een rechtsbijstandverzekering voor vrijwilligers.

Totaal verzekeringsoverzicht
Op de website www.vngverzekeringen.nl (VNG verzekeringen, Vrijwilligers) is het verzekeringsoverzicht te vinden. Hier staat exact omschreven waarvoor vrijwilligers verzekerd zijn met de VNG vrijwilligersverzekering. Eenvoudig, gemakkelijk en zonder registratie. Deze verzekeringspakketten bieden een zeer ruime dekking. Een bijkomend voordeel is dat er geen administratie of registratie van de vrijwilligers nodig is. Dus iedere vrijwilliger, actief in de gemeente of actief voor een organisatie uit de gemeente, is verzekerd. Terwijl niemand gegevens over de identiteit en hoeveelheid vrijwilligers bij hoeft te houden.
 
Meer informatie
Meer informatie kunt u vinden op www.vngverzekeringen.nl en de website van de gemeente Dirksland, www.dirksland.nl.