Nu op de radio: Archipel bij nacht

Dirkslander Youri Zoon wereldkampioen kitesurfen

Tijdens de vijfde worldcup in St Peter Ording (Duitsland) heeft Freestyle kitesurfer Youri Zoon zich reeds verzekerd van de wereldtitel. Zoon won daarbij de single en de double eliminatie in de Freestyle discipline. De Dirkslander heeft met nog drie wedstrijden te gaan zich reeds verzekerd van de wereldtitel.

De wedstrijden vinden plaats in het najaar in Brazilië, Australië en New Caledonië. Zoon heeft door het winnen van de eerste vijf wedstrijden zo'n grote voorsprong behaald dat hij niet meer in te halen is door zijn concurrenten. Half december 2011, na afloop van de laatste worldcup serie, zal Zoon officieel gekroond worden als wereld kampioen.

Youri: "Het is nog nooit voorgekomen dat iemand alle wedstrijden in een seizoen won. Dat zou nog mooier zijn als ik dat ook kan halen. Maar vijf wedstrijden op een rij is ook nog nooit iemand gelukt. Dat ik nu met de titel naar huis in Dirksland mag, is helemaal super!".

Zoon kite al sinds zijn 13de, in 2006 won hij al een keer brons op het Wereldkampioenschap, maar blessureleed wierp hem ver terug. In 2009 maakte hij zijn comeback en werd vicewereldkampioen achter de Nederlander Kevin Langeree, in 2010 werd hij derde.

Kitesurfen is een watersport waarbij de kitesurfer zich op een kiteboard laat voorttrekken door een vlieger. Kitesurfen is de snelst groeiende watersport ter wereld. Geschat wordt dat er nu wereldwijd ruim 200.000 kiters zijn; in Nederland zijn er circa 10.000 actieve kitesurfers. Bij Freestyle kitesurfen gaat het niet om een bepaalde afstand varen of om de snelste te zijn. Het gaat er om dat je zoveel mogelijk moeilijke trucs doet binnen het wedstrijdveld tijdens je heat. Deze heat duurt 7 minuten. Twee kitesurfers strijden tegen elkaar. Wie de meest moeilijke trucs doet die ook technisch mooi worden uitgevoerd, wint en gaat door naar de volgende ronde.

Klik hier voor een video van Youri.