Nu op de radio: Archipel bij nacht

Dorpsraad Oolgensplaat in oprichting

Ooltgensplaat heeft binnenkort een dorpsraad. Zeker met het oog op één gemeente moet het gevoel tussen de gemeente en haar inwoners optimaal blijven, aldus de oprichters van de dorpsraad. Donderdag 16 februari 2012 werd de raad van gemeente Oostflakkee bijgepraat over de voortgang van de oprichting.

De leden van de dorpsraad komen uit Ooltgensplaat zelf. Zo onder andere Denise van Iersel, biomedisch research analiste van beroep. Denise wilde zich graag inzetten voor het belang van het dorp maar daarbij niet geheel aansluiten bij de ideeën van een politieke partij. De dorpsraad was een logische keuze. Het lijkt haar in het belang van het dorp, de inwoners en de gemeente om via een kleine organisatie een klankbord te zijn.
Maar ook Anton Bom, agrariër van beroep. Anton is van mening dat het dorp meer initiatieven verdient dan er op dit moment zijn, dit komt de leefbaarheid ten goede.
En Frans van der Vliet, inkoper & kleine zelfstandige in avonduren en weekenden. Hij heeft de belangen van het dorp hoog staan. Het is voor hem een dermate belangrijk thema dat hij hier graag tijd voor vrij maakt ook al is dat eigenlijk niet mogelijk. Frans wil een solide basis creëren en daarna graag zijn functie overdragen.
De raad kent nog meer leden, waaronder iemand die actief is in het welzijnswerk met een juridische achtergrond en iemand die nu nog student is.

Uitgangspunten van de dorpsraad
Men wil een eenvoudig benaderbare groep zijn die wensen / meningen uit de bevolking bundelt en met de gemeente opneemt. Dus voor het dorp vanuit de bewoners. Hierbij mag de eigen mening, politieke kleur of levensovertuiging niet een stempel drukken op de besprekingen of conclusies van de dorpsraad. De raad moet een constructieve gesprekspartner zijn met een adviserende stem, geen groep die alleen de confrontatie en discussie zoekt.

Draagvlak en nieuwe leden
Binnenkort gaat er een schrijven uit naar de verenigingen in Ooltgensplaat, enerzijds om draagvlak te creëren en anderzijds om gemotiveerde mensen te vinden om de dorpsraad positief te ondersteunen / uit te breiden.