Nu op de radio: Archipel in de ochtend

Dorpswandelingen met een gids door Ooltgensplaat

Elke zaterdag tot en met 13 september 2014 kunt u om 16:00 uur vanaf het weeghuisje aan de kaai in Ooltgensplaat een dorpswandeling maken met gids die u mee neemt in de tijd langs een aantal bijzondere plaatsen. De prijs is 2 euro per persoon en kinderen onder de twaalf jaar mogen gratis mee.

"Je raakt niet gauw uitverteld over dit bijzondere dorp" aldus een initiatiefnemer over het nieuwste toeristisch product van Ooltgensplaat, "altijd een genoegen om gasten rond te leiden". Gecombineerd met nieuwsgierigheid naar de passanten in de haven, speelden de iniatiefnemers al enige tijd met het idee om te gaan gidsen op de Plaat. Meedoen moet simpel zijn; gewoon zaterdagmiddag 16:00 uur bij de haven en dan op stap, bedachten zij, ingewikkelde aanmeldingsprocedures of wisselende tijdstippen werken volgens hen niet. Om continuïteit te waarborgen gingen zij op zoek naar dorpsgenoten om mee te doen en kregen enthousiaste respons. Zo werd er een groepje gevormd dat hard ging studeren op de geschiedenis en wetenswaardigheden van Ooltgensplaat.

De eerste proefwandelingen zitten er intussen op, een interessante route is vastgesteld en om niet tot boekenwijsheid te vervallen werd op zaterdag 17 mei een wandeling aangeboden aan de autochtone Platenaren. "We hebben daarbij goed geluisterd" aldus de gidsen in spee; "We willen geen feitjes opdreunen maar een levend verhaal vertellen over een geïsoleerd dorp dat eeuwen lang hard knokte om het hoofd boven water te houden". Ze werden op hun wenken bediend. Een rondleiding 'met andere ogen' bracht bij de dorpsgenoten veel herinneringen boven en maakte de tongen los. Er klonken complimenten dat er nieuwigheden over de geschiedenis van het dorp waren bovengehaald. "Elk Flakkees dorp is een eigen verhaal waard" vinden de gidsen in opleiding, maar Ooltgensplaat neemt een unieke plek in aan het Oostelijkste puntje van het eiland. Eeuwenlang van de buitenwereld afgesloten én met een militair strategische positie. En er is veel intact gebleven.

Het idee om dorpswandelingen te organiseren blijkt prima te passen in provinciaal beleid om watersport te promoten. Het tijdstip van zaterdagmiddag vier uur is toegesneden op de passanten van de haven maar, volgens de dorpsgidsen, ook gunstig voor anderen die hun tripje over het eiland inplannen. De gidsen beschouwen zich als een unieke aanvulling op de folders en rondleidingen die al bestaan. "Aan een bordje kan je niets vragen" grapten de gidsen. "We gaan kalm aan beginnen. We worden overvallen door enthousiaste reacties en verzoeken voor rondleidingen op andere tijdstippen. Zeker is dat er vanaf 31 mei tot 13 september 2014 elke zaterdagmiddag om 16:00 uur een gids op de haven staat". Aanmelden is niet nodig, een bijdrage van 2 euro wordt gevraagd en voor meer informatie kun je terecht op de website www.dorpsraadooltgensplaat.nl van dorpsraad Ooltgensplaat. Voor groepen is het mogelijk om een dorpswandeling te organiseren op andere dagen en tijden, hiervoor kunt u contact op nemen met de dorpsraad.