Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Drukke herfstvakantie voor KNRM

logoknrmDe doorgaans rustige herfstvakantie, verliep voor de bemanning van KNRM Ouddorp in 2013 anders. Mede door het heerlijke weer waren er veel mensen op het water. De eerste vier dagen van de herfstvakantie kwam de KNRM acht maal in actie op de Grevelingen en de Noordzee.

Vier wandelaars werden op zondag 20 oktober 2013, op het strand van Renesse, verrast door het opkomende water. Vanuit Ouddorp is met het Kusthulpverleningsvoertuig vertrokken om hulp te bieden aan de mensen die door het water waren ingesloten. De wandelaars hebben zelfstandig het strand kunnen bereiken. Diezelfde dag kon een Duitse kitesurfster, door het wegvallen van de wind, niet meer terug naar de kant komen. De bemanning van de Baron van Lynden heeft de surfster en haar materiaal aan boord genomen en veilig naar het strand bij strandpaviljoen Natural-High gebracht.

Nog voor de reddingboot het water uit was, kwam een melding van een andere kitesurfer die in de problemen was, ter hoogte van strandovergang de Vrijheid. De surfer werd gevonden en aan boord genomen. Deze man kon ook door het wegvallen van de wind niet meer terugkomen. Bij het afzetten van de laatst geredde surfer, krijgt de bemanning van een bezorgde vrouw de vraag of zij haar vriend, een windsurfer, hebben gezien. Zij had hem al ruim een uur niet meer is gezien. De bemanning start meteen een zoekactie op het water. Tijdens deze actie pikken zij nog een surfer op en vinden even later de gezochte man. Hij had op eigen kracht het strand kunnen bereiken.

Op maandag heeft de KNRM geassisteerd bij het verlenen van hulp aan een 74-jarige gewonde man op het strand. De man was van zijn paard gevallen en kon mogelijk breuken hebben. Het personeel van de toegesnelde ambulance is met het Kusthulpverleningsvoertuig van de KNRM naar de gewonde man gebracht. Na onderzoek is de man door de KNRM naar de ambulance vervoerd.

Een dag later, op dinsdag is een zoekactie gedaan naar de eigenaar van een gevonden kitevlieger. Na enige tijd blijkt de eigenaar van de kitevlieger veilig aan wal te zijn.

Ook op woensdag was het druk op en om het water. Op circa 600 meter uit de kant bij strandpaviljoen 't Gorsje, lagen drie windsurfers in het water. Het vermoedde bestond dat zij in de problemen waren geraakt. Met reddingboot Baron van Lynden is de bemanning naar de plek gegaan. Eén van de surfers bleek zijn plank en zeil kwijt te zijn. De surfer is aan boord genomen. Na enkele zoekslagen is alleen het zeil gevonden. Na deze actie kwam de melding over een jong meisje hangend aan een markeringsboei op de Grevelingen binnen. Het meisje was door omstandigheden haar plank en zeil verloren. Reddingboot Griend is meteen in gereedheid gebracht en de bemanning is uitgevaren richting de opgegeven positie. Toen de reddingboot arriveerde, klauterde het meisje net de kant op. De bemanning heeft haar teruggebracht naar haar vakantieonderkomen.