Nu op de radio: Archipel bij nacht

Drukke weken voor Ouddorpse Reddingsbrigade

Zoals gebruikelijk start de Ouddorpse Reddingsbrigade haar dagelijkse bewaking op de Ouddorpse stranden aan het begin van de maand juli. Ook in seizoen 2009 zijn de vrijwillige leden van de brigade actief vanaf de reddingsposten aan het Flaauwe Werk en de Brouwersdam.

De eerste weken werd tientallen keren hulp geboden aan badgasten en watersporters die, door wegvallen van de wind of sterke stromingen, niet in staat bleken zelfstandig naar het strand terug te keren. Kinderen werden herenigd met hun ouders en een opgelopen wond vakkundig geplakt, of doorverwezen naar de huisartsenpost.

Zaterdag 11 juli 2009 werden een tweetal bodyboarders als vermist opgeven, deze sporters waren door de stroming verrast en in korte tijd over een grote afstand verplaatst. Door inzet van de Rescue-Waterscooter werden ze teruggevonden en op het droge gebracht.

Op woensdag 15 juli 2009 werd een zeer bijzonder schouwspel vanaf een patrouilleboot aan de commandant van de Reddingsbrigade gemeld: een man werd met een wapen tussen zwemmers gesignaleerd. Strandwachten slaagden er in, in samenwerking met de gealarmeerde politie, de man aan te spreken. Gewapend met snorkel en harpoengeweer had hij zich tussen de zwemmers begeven. De Duitse man werd door de politie tweemaal bekeurd, vanwege verboden wapenbezit en het berijden van de duinpaden.

Maandagavond, 21 juli 2009, werd door badgasten gemeld dat een zwemmer onder water was verdwenen en daarna niet meer was gezien, de reddingsbrigade startte onmiddellijk een zoekactie met drie boten en twee voertuigen, waarbij later assistentie door de KNRM, een politievaartuig en marinehelikopter werden verleend.
Na enkele uren kwam vanaf het kustwachtcentrum de opdracht verder zoeken te staken. Er is later niemand als vermist opgegeven.

De eerste weken werden veelvuldig gele en rode waarschuwingsvlaggen gehesen, ten teken dat het zeer onveilig was om het zeewater in te gaan. Een gele vlag is een dringend advies om alleen als geoefend zwemmer te water te gaan, de rode is een waarschuwing om helemaal niet te gaan zwemmen. Op grote borden aan het begin van alle strandovergangen staat een duidelijke uitleg van waarschuwingstekens, helaas blijkt dat de Reddingsbrigade ondanks dringende adviezen aan bad- en strandgasten zeer alert moet blijven. Collega-brigades zijn helaas de laatste weken met de harde werkelijkheid geconfronteerd.

Naast de preventieve bewaking wordt zelfs gedurende de seizoensmaanden zeer actief geoefend door de leden. Er is een breed scala van trainingen welke op elke maandagavond worden gepland. Wilt u een training bijwonen of bent u geïnteresseerd in het werk van de Ouddorpse Reddingsbrigade, dan kunt u contact opnemen via pr@ouddorpsereddingsbrigade.nl.