Nu op de radio: Jouw Weekendstem!

Eikenprocessierups in recreatiegebied Grevelingendam

Vanaf 7 mei 2012 start het Natuur- en Recreatieschap de Grevelingen met de bestrijding van de eikenprocessierups. Met deze actie wil het schap de overlast van de eikenprocessierups zoveel mogelijk beperken. Het schap plaatst ook waarschuwingsborden op de Grevelingendam waar de eikenprocessierups voorkomt.

Eikenprocessierups komt al enige jaren voor op de Grevelingendam. Mensen die in aanraking komen met de eikenprocessierups kunnen van de brandharen van de rups vervelende bijwerkingen ondervinden aan de luchtwegen of op de huid.

Bestrijdingsprogramma
Het Natuur- en Recreatieschap de Grevelingen wil de overlast van de eikenprocessierups zoveel mogelijk beperken en heeft een bestrijdingsprogramma dat de overlast kan tegengaan. Bij de Grevelingendam, waar de eikenprocessierups voornamelijk voorkomt, gaat het schap de randen van de bosvakken bespuiten met een biologisch bacteriënpreparaat, dat selectief is en alleen rupsen doodt die het middel binnenkrijgen. Het middel is niet schadelijk voor mensen en andere dieren. Vervolgens zullen de oude nesten en de rupsrestanten in de randen van de beplanting worden verwijderd.

Het is mogelijk dat het schap het ruiter-/wandelpad door de bosvakken ten zuiden van de toegangsweg afsluit in de periode dat de rupsen overlast veroorzaken. Dit gebeurt alleen als blijkt dat er toch nog een aanzienlijke kans bestaat in aanraking te komen met de brandharen ondanks het bestrijdingsprogramma.

Waarschuwingsborden
Het recreatieschap plaatst waarschuwingsborden bij de toegangen tot de Grevelingendam en gaat in het gebied zelf pamfletten ophangen met nadere informatie zodat bezoekers tijdig zijn gewaarschuwd. De overlast van de eikenprocessierups is tijdelijk: half mei-eind juni.

Kenmerken
De eikenprocessierups is een larve van een nachtvlinder. Het is een behaarde rups die in de maanden mei, juni en juli op eikenbomen voorkomt. Deze rupsen gaan 's nachts - in processie - op zoek naar voedsel, vandaar de naam. In deze periode verspreidt de rups, vooral door verwaaiing, brandhaartjes die bij de mens vervelende bijverschijnselen kunnen veroorzaken. De stoffen die van de haren afkomen, veroorzaken een op allergie lijkende huiduitslag, zwellingen, rode ogen en jeuk. In de meeste gevallen verdwijnen de klachten vanzelf. Niet alle personen zijn even gevoelig voor de brandharen. Ook dieren kunnen gevoelig zijn voor de brandharen.

Bastaardsatijnrups
Naast de eikenprocessierups is ook overlast mogelijk van de bastaardsatijnrups. Ook deze rups heeft brandharen die overlast kunnen veroorzaken bij mens en dier. De rups komt in de hele regio voor en vooral in de duindoornstruiken. Van de recreatiegebieden die het Natuur- en Recreatieschap de Grevelingen beheert is de rups vooral een probleem op het eiland Archipel. Het schap voert hier geen bestrijdingsprogramma uit, omdat het er gewoonweg te veel zijn op deze plek. Daarnaast komen op dit eiland naar verhouding minder mensen. Wel hangen hier waarschuwingsaffiches. Bezoekers wordt geadviseerd contact met rupsen te vermijden, kleding te dragen die armen en benen bedekt, niet in het gras te liggen en niet het struikgewas in te gaan. De overlast van de rupsen is tijdelijk: van april tot en met mei.

Informatie
Mensen die meer willen weten over de eikenprocessierups kunnen ook kijken op een site die hieraan is gewijd: www.eikenprocessierups.info . Mensen met vragen over de rups in relatie tot de volksgezondheid kunnen terecht bij de GGD Rotterdam: www.ggd.rotterdam.nl of GGD Zeeland: 0113/249400, www.ggdzeeland.nl