Nu op de radio: Archipel in de ochtend

Einde voor HSV The Islanders?

Honk- en softbalvereniging The Islanders heeft in week 29 - 2008 in een brief aan de gemeente Oostflakkee aangegeven geen medewerking te kunnen verlenen aan de verplichte verhuizing naar sportcomplex De Koepel. HSV The Islanders dient de huidige accommodatie te verlaten, omdat op het veld aan de Melkweg een woon-zorgcomplex moet komen. De club wil heel graag, maar komt door de verplaatsing voor een onmogelijke financiële opgave te staan.

De nieuwe honkbalvelden op sportcomplex De Koepel zijn bijna gereed. The Islanders moet zelf zorgen voor de bouw van een nieuw clubgebouw met kleedkamers. De vereniging heeft met honderd leden inmiddels een bedrag van 125.000 euro bij elkaar gekregen. Voor een basisvoorziening, zoals kleedkamers, komt de vereniging momenteel echter nog 85.000 euro tekort. "We hebben werkelijk alle opties bekeken en becijferd. Van bouwketen tot betonbouw. Maar we komen telkens tot dezelfde conclusie dat we onvoldoende geld hebben voor een clubgebouw. En zonder kantine en kleedkamers kunnen we niet verhuizen," legt Islanders-voorzitter Paul Waldekker uit.

In een brief aan de gemeente Oostflakkee geeft The Islanders aan graag te willen verhuizen naar de nieuwe velden, maar dit door gebrek aan geld onmogelijk kunnen. Mede door de huurverhoging van 500%, ten opzichte van het huidige huurbedrag, gingen de honkballers het de komende jaren op De Koepel financieel sowieso al erg moeilijk krijgen. Het is The Islanders desondanks gelukt een sluitende meerjarenbegroting op te stellen. Een groot deel van de inkomsten moeten komen uit kantineopbrengsten. Verhuizen zonder een kantine te bouwen, is daarom geen optie. Dan kan de club op termijn de huur van bijna 6.000 euro niet meer betalen.

De toch al onder druk staande meerjarenbegroting van de honkballers geeft echter geen ruimte voor een lening van 85.000 euro. "Dat betekent onherroepelijk het faillissement van de vereniging. Met deze wetenschap kunnen we onmogelijk bijvoorbeeld een hypotheek afsluiten. Mede door de huurverhoging zijn we niet in staat om jaarlijks nog eens een extra aflossing voor een hypotheek van 4 of 5000 euro op te hoesten. Ergens komt er ook een eind aan onze mogelijkheden," aldus voorzitter Paul Waldekker. "Hoe graag we ook willen verhuizen naar dat mooie nieuwe veld, de honkbalvereniging kán het gewoonweg niet. En dat doet ons heel erg veel pijn."

The Islanders heeft bij de gemeente Oostflakkee aangegeven graag in dialoog te blijven, om er uiteindelijk gezamenlijk alsnog uit te komen. "Wij denken dat er nog wel mogelijkheden zijn om uit deze situatie te komen. Niemand is er uiteindelijk bij gebaat wanneer er straks op De Koepel een schitterende honkbalaccommodatie ligt, maar dat er geen vereniging meer is die er gebruik van kan maken. Bij zo'n doemscenario blijven er alleen maar verliezers achter," aldus de voorzitter.