Nu op de radio: Archipel in de ochtend

Eén levensloopbestendig Goeree-Overflakkee

Foto

Donderdag 5 maart 2009 hield het Regionaal Zorgoverleg (REZO) een studiebijeenkomst over woonzorgzones op Goeree-Overflakkee, waarin door een samenhangende benadering van wonen, welzijn, en zorg kan worden voorzien in een levensloop bestendig Goeree-Overflakkee.

De partners van het Rezo hebben na de themamiddag in de Vliedberg te Ouddorp voor elk van de vier gemeenten een plan van aanpak voor woonzorgzones opgesteld, de initiatiefnemer van de projecten en de deelnemende partijen benoemd. Aan elk project werden concrete werkafspraken en een fasering gekoppeld. In enkele gevallen liggen de plannen al enkele jaren klaar, maar is het wachten op toestemming van de provincie. Bij woonzorgzones moet overigens niet alleen worden gedacht aan gebouwen maar juist aan een samenhangend geheel van gebouwen, service, woonomgeving en welzijn. Daarbij kan in de vorm van steunpunten ook in de kleine kernen voldoende woonkwaliteit voor senioren en zorgvragers worden gewaarborgd.

Alle partijen in het Regionaal Zorgoverleg (Rezo), bestaande uit gemeenten, woningbouwverenigingen, zorgverleners en cliëntenorganisaties, hebben donderdag 5 maart hard gewerkt om te komen tot een plan van aanpak. Het gaat hierbij niet alleen om nieuwe projecten, maar ook om het aanpassen van bestaande locaties. Naast het leveren van zorg is ook welzijn een belangrijk onderdeel van het leefbaar houden/maken van de kernen. Bij alle aandacht voor de verschillende doelgroepen moet de jeugd geen ondergeschoven kindje worden.

Onder leiding van dagvoorzitter mevrouw van Erp Taalman Kip, werden de deelnemers per gemeente aan het werk gezet om alle projecten te benoemen. Aan het eind van de middag werden de resultaten gepresenteerd. De concrete plannen worden door de Bestuursacademie, die deze middag begeleidt, uitgewerkt en op papier gezet. Olfert Dapper, voorzitter van het Rezo bedankte iedereen voor zijn inzet en concludeerde dat de afspraken van het Pact van Goeree worden uitgevoerd. Alle deelnemers kregen door de inventarisatie een duidelijk beeld wat er allemaal gebeurt op gebied van wonen, zorg en welzijn op het eiland. In december 2009 zal het Rezo de voortgangsrapportage vanuit de gemeenten bespreken.

Foto: voorzitter Olfert Dapper van het REZO met de brochure Goeree-Overflakkee zorgt.