Nu op de radio: Archipel in de ochtend

Formulierenbrigade Oostflakkee groot succes

Anderhalf jaar na de start van de formulierenbrigade blijkt dat de brigade duidelijk in een behoefte voorziet; in anderhalf jaar tijd heeft de brigade ongeveer tachtig huishoudens geholpen met de aanvraag van diverse financiële tegemoetkomingen. Dit blijkt uit het onlangs verschenen evaluatierapport van de Stichting Welzijnswerk Oostflakkee (SWO) waar de formulierenbrigade is ondergebracht.

De formulierenbrigade Oostflakkee werkt aan het terugdringen van het niet-gebruik van financiële regelingen. Zij wil het gebruik van gemeentelijke en andere overheidsvoorzieningen die zijn gericht op het bestrijden van armoede bevorderen. De brigade is bedoeld voor inwoners van de gemeente Oostflakkee met een laag inkomen die zelf onvoldoende in staat zijn om voorzieningen aan te vragen. De regelingen waarvoor de formulierenbrigade ingezet kan worden zijn onder meer: huur- en zorgtoeslag, aanvragen kwijtschelding gemeentelijke belastingen, aanvragen bijzondere bijstand, aanvragen WMO en aangifte belastingen.

Evaluatie
Uit de evaluatie blijkt dat de inwoners in eerste instantie door de gemeente Oostflakkee naar de formulierenbrigade werden doorverwezen. Gelukkig vinden inwoners inmiddels steeds vaker zelf de weg naar de formulierenbrigade. Verreweg het grootste gedeelte (77%) van de inwoners die is geholpen is ouder dan zestig jaar. Het blijkt dat deze inwoners de meeste problemen hebben met het aanvragen van voorzieningen. Bovendien is deze groep relatief groot. Uit een in 2006 door de gemeente gehouden armoedemonitor blijkt dat de gemeente Oostflakkee ongeveer 250 huishoudens heeft met een minimuminkomen. Daaronder bevinden zich honderd seniorenhuishoudens.

Proefperiode
De formulierenbrigade is anderhalf jaar geleden bij de SWO van start gegaan voor een proefperiode van twee jaar. Uit de evaluatie blijkt dat proef geslaagd is. Op korte termijn neemt het college van burgemeester en wethouders van Oostflakkee een besluit over de wijze waarop de formulierenbrigade na de proefperiode wordt voortgezet.

Het evaluatierapport is te vinden op de website van de gemeente Oostflakkee www.oostflakkee.nl.