Nu op de radio: Ons Eiland,Altijd Dichtbij

Geld besparen en comfortabel wonen

Wilt u besparen op uw verwarmingskosten, maar denkt u dat gevelisolatie te veel kost? Lees dan verder.  Want veel huizen hebben een spouw. Het isoleren daarvan is niet duur en levert u snel veel besparingen op. En niet te vergeten: een geïsoleerd huis is veel comfortabeler!

Als de spouwmuren nog niet zijn geïsoleerd, kunt u deze alsnog laten na-isoleren. Uw huis wordt dan een stuk behaaglijker. U heeft minder last van koude plekken en warmteverlies via de muren. Dat scheelt veel aan stookkosten. De investeringskosten vallen mee: voor een hoekwoning moet u bijvoorbeeld denken aan zo'n 1500 tot 2000 euro. Die kosten heeft u er snel uit, want in dit voorbeeld bespaart u zo'n 450 euro per jaar aan verwarmingskosten. Binnen 5 jaar is de investering dus terugverdiend. Daarna bespaart u jaar in jaar uit honderden euro's op de verwarmingskosten. Een gemiddelde woning kan 500 m3 gas per jaar besparen door spouwmuurisolatie. Dit is ongeveer 20% van de energierekening. Opvallend is dat een kwart van alle bestaande woningen nog een ongeïsoleerde spouwmuur heeft.

Geen rompslomp
Het vullen van de spouw met isolatiemateriaal duurt maar één dag, en u heeft er zo goed als geen hinder van. Alles gebeurt aan de buitenkant van uw huis. Alleen het boren van de gaten waardoor het isolatiemateriaal naar binnen wordt gebracht, kan wat geluidoverlast geven. Spouwmuurisolatie had in de jaren '70 en '80 niet zo'n goede naam, omdat er wel eens fouten werden gemaakt bij de na-isolatie. Daardoor konden vochtproblemen ontstaan. Van die fouten is geleerd. Een gecertificeerd isolatiebedrijf controleert de spouw vooraf, en ook het voegwerk, dak en goten en natuurlijk de gevel zelf. Zo nodig worden eerst reparaties uitgevoerd. Let bij een geïsoleerd huis altijd extra op de ventilatie. Een geïsoleerd huis moet goed geventileerd worden door bijvoorbeeld continu roosters of een bovenraampje open te laten staan.

Advies op Maat
Wilt u deskundig advies over energiebesparing in uw woning en over spouwmuurisolatie, kijk dan op www.isoleerjespouw.nl. In de buurt zijn meerdere bedrijven die u kunnen helpen. Thermecon is gespecialiseerd in na-isolatie. Wilt u de werkzaamheden zelf uitvoeren? Imabo Esselink levert isolatiematerialen. Als u aan de slag gaat is het verstandig in kaart te brengen wat u nog meer kunt doen. Maatwerkadviseurs AMBIN en Bouwkundig Advies & Tekenburo Flakkee kunnen u vertellen hoe u uw energieverbruik en comfort verder kan verbeteren. Wilt u zelf u energie opwekken? Installatiebedrijven Sprong en Van Damme installeren onder andere warmtepompen en zonneboilers (voor warm water) en Duurstroom installeert zonnecellen (voor elektriciteit). Gaat u rigoureus aan de slag? Ruimte voor Leven ontwerpt voor u een gezonde en duurzame nieuw- of verbouw.

De campagne
Deze campagne is onderdeel van Meer Met Minder. Op Goeree-Overflakkee wordt de campagne ondersteund door de gemeenten Dirksland, Goedereede, Middelharnis en Oostflakkee, het ISGO en Bouwend Nederland afdeling Zuid-Holland Zuid. Doel van de campagne is het realiseren van energiebesparing en duurzame energie in de bestaande woningbouw op Goeree-Overflakkee. Neveneffect zijn verlaging van de woonlasten van bewoners en meer comfort in hun woningen. De campagne richt zich op particulieren. De nadruk ligt op maatregelen aan en in de woning (o.a. dubbel glas, dakisolatie, nieuwe CV-ketel, zonneboiler en tochtstrippen).