Nu op de radio: Archipel bij nacht

Geslaagde lustrumvoorstelling Filmhuis Middelharnis

Foto behorende bij Geslaagde lustrumvoorstelling Filmhuis Middelharnis
Foto behorende bij Geslaagde lustrumvoorstelling Filmhuis Middelharnis

Zaterdagavond 19 maart 2011 vierde het Filmhuis Middelharnis in het Diekhuus haar 35-jarig bestaan met een bijzondere dubbelvoorstelling van 'Fanfare' (1958) van Bert Haanstra en 'O brother where art thou?' (broeder waar zijt gij) van de Coen Brothers (2000). Voorafgaand aan de film waren er toespraken en felicitaties. Naast wethouders van Middelharnis gaven ook wethouders van de buurgemeenten met hun aanwezigheid blijk van hun belangstelling.

De avond ontspon zich als een geanimeerd cultureel evenement, waarin beschouwingen, een mooie filmkeuze en een gezellige sfeer de toon zetten. Namens het Filmhuis stelde Rienk Boerma de werkgroep voor, twaalf vrijwilligers die programma, bediening en organisatie verzorgen. Hij vertelde ook over de ontwikkelingen van de digitale cinema, waarvoor ook het filmhuis in aanmerking komt.

Jan Trompper plaatste in zijn verhaal het filmhuis in een onverwacht historisch perspectief. Het 35-jarige filmhuis mag gezien worden als één van de opvolgers van de rederijkerskamers van Sommelsdijk en Ooltgensplaat uit de 16e eeuw. En in de traditie van de 19e eeuwse Maatschappij voor het Nut van het algemeen en de Kunsten. Hij vertelde dat al in 1891 in Middelharnis initiatieven werden genomen voor "volksontwikkelingswerk" waaruit in 1954 het Diekhuus zou voortkomen. In die traditie werd de komst van een filmhuis in 1976 in het toenmalige Diekhuus verwelkomd als 'nieuwe loot aan de stam'. Aan de werkgroepleden werd een filmklapper aangeboden met affiches uit 35 jaar filmhuis.

Namens de Gemeente Middelharnis sprak wethouder Godert Wieringa. Als filmliefhebber noemde hij het belang van de onafhankelijke film en prees hij het filmhuis voor haar inspanningen om dat filmaanbod te vertonen op Goeree-Overflakkee. Het filmhuis biedt een venster op de wereld. En de sleutel voor digitale filmvertoning ligt in de relatie die de filmbranche kan opbouwen met haar publiek.  Hij feliciteerde de filmhuisvrijwilligers en verheugde zich op de vertoning van de films: "om te beginnen gaan we straks achter de Fanfare aan!"

Namens Companen sprak directeur Anne Verhey. Zij bracht voor de twaalf vrijwilligers een bos bloemen mee. Een goed lopend filmhuis dat feestviert op de dag van de vrijwilliger. Zij sprak haar vertrouwen uit in de uitdaging om de komende digitalisering ook financieel haalbaar te maken. Zij schetste evenwel een donkere wolk: in de Raadsbrief die is verschenen over de plannen van de gemeente Middelharnis voor het Diekhuus, verdwijnt het Diekhuus en resteert slechts één zaal voor incidenteel gebruik. Het zijn nog plannen, die in de Gemeenteraad behandeld gaan worden.

Maar zaterdag was het in de eerste plaats feest en werd de verwachting uitgesproken dat over vijf jaar het 8e lustrum zal worden gevierd... via cinema digitaal.