Nu op de radio: Jouw Weekendstem!

Geslaagde oefening op Port Zelande

Foto behorende bij Geslaagde oefening op Port Zelande
Foto behorende bij Geslaagde oefening op Port Zelande
Foto behorende bij Geslaagde oefening op Port Zelande

Woensdag 27 oktober 2010 rukten de Ouddorpse reddingbrigade, KNRM station Ouddorp, politie en 2 ambulances* uit naar Port Zelande. De kustwacht Ouddorp kreeg omstreeks 18:30 uur een melding van de beveiliging van het park, dat er één persoon te water was geraakt en was aangevaren door een boot. De beveiliging van het park heeft eerste hulp geboden door met hun eigen reddingsbootje ter plaatsen te gaan.

Bij het slachtoffer aangekomen bleken de verwondingen zo ernstig te zijn dat deze direct kustwachtpost Ouddorp heeft gealarmeerd. Deze heeft de reddingboot Baron van Lynden van station Ouddorp gealarmeerd.

Even later bleek dat er ook een tweede persoon te water was geraakt. De Ouddorpse reddingsbrigade, die met de reddingswaterscooter aanwezig was op de Brouwersdam, is in verband met een tweede slachtoffer door de kustwacht mee gealarmeerd. Deze hebben vanaf het terrein van Port Zelande de reddingswaterscooter gelanceerd, en zijn op aanwijzing van de beveiliging naar het inmiddels buitenbewustzijn geraakte slachtoffer gevaren. De Baron van Lynden die op dat moment de haven binnen kwam, heeft het andere slachtoffer met onderkoeling verschijnselen, uit het water gehaald. De slachtoffers zijn afgevoerd naar het ziekenhuis. De politie denkt dat de eigenaar van de boot niets heeft gemerkt van het ongeval omdat deze is doorgevaren. De opgenomen gegevens zijn doorgegeven aan de zeehavenpolitie Rotterdam-Rijnmond die een onderzoek start.

Nadat de hulpdiensten waren vertrokken kreeg de beveiliging van Port Zélande de melding dat er werd geprobeerd een bedrijfsauto te stelen en dat deze met hoge snelheid tegen een hek op het parkeerterrein was gereden. De beveiliging heeft de persoon die er vandoor wilde gaan aangehouden. De politie die net was vertrokken is direct terug gekeerd naar Port Zélande. Het vermoede bestond dat de persoon onderinvloed was van alcohol, nadat de persoon heeft moeten blazen werd het vermoeden bevestigd. De politie heeft de persoon op grond van autodiefstal en rijden onder invloed aangehouden en afgevoerd naar het politiebureau. De dienstdoende beveiligers van Port Zélande hadden hiermee een drukke avond.

Gelukkig betrof het twee oefeningen die door de leidinggevende van de beveiliging, i.s.m. de Ouddorpse Reddingsbrigade, KNRM Ouddorp en Kustwachtpost Ouddorp, waren geënsceneerd. Center Pars Port Zélande is een ECABO erkend leerbedrijf voor de opleiding Beveiliger. Het team van de beveiliging van Port Zélande heeft momenteel 10 stagairs van het Albeda college Oude-Tonge en Hellevoetsluis. De leidinggevende en praktijkbegeleiders van het team hadden voor hun survival georganiseerd met als doel om als team samen te werken, duidelijk te communiceren met elkaar, de Centrale Post van de beveiliging, externe hulpdiensten en als ‘bewustwordingsoefening'.

Alle betrokken van de oefening hebben de avond als zeer positief ervaren. De beveiliging van Center Parcs Port Zélande willen de Ouddorpse reddingbrigade, de KNRM Ouddorp en de Kustwachtpost Ouddorp hartelijk bedanken voor hun medewerking aan de avond, De avond voor de stagairs was nog niet ten einde, deze zijn ter hoogte van Goedereede gedropt waarna zij terug moesten lopen naar Port Zélande hierna mochten zij nog een 30 tal vragen mbt parkkennis en het examen beveiliging.

* De politie en ambulance zijn niet terplaatse geweest maar zijn gespeeld door collega's.