Nu op de radio: Archipel bij nacht

Gesubsidieerde opvang door opa en oma alternatief voor crèche

Naast reguliere vormen van kinderopvang, zoals een kinderdagverblijf of crèche, vormt gesubsidieerde opvang in informele, huiselijke sfeer een aantrekkelijk alternatief. Ruim 75% van de -bij gastouderbureau ViaViela- aangesloten ouders prefereert opvang bij een gastouder boven het kinderdagverblijf. Daarnaast vindt maar liefst 90% van de huidige ViaViela oppasoma's en -opa's het van belang hun kleinkinderen in familieverband op te vangen.

Voor toekomstige gastouders biedt ViaViela vanaf 11 april het vernieuwde MBO-opleidingstraject aan. Een samenwerkingsverband tussen ViaViela en ROC Rivor, dat volledig voldoet aan de nieuwste eisen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Recent wetenschappelijk onderzoek bevestigt dat -met name- jonge kinderen gebaat zijn bij opvang in een rustige omgeving. Hans Schraders, directeur ViaViela, licht dit toe: "Het grootste deel van onze gastouders bestaat uit opa's en oma's. Thuis of bij de grootouder(s) zijn kleinkinderen vertrouwd met de omgeving. Daarnaast is er binnen de gastouderopvang een maximum gesteld aan het aantal kinderen waarop gepast mag worden (vier)." ViaViela vormt het tussenstation tussen overheid en (gast)ouder en helpt de gastouders naast de opleiding ook met wettelijke richtlijnen en alles wat met gastouderopvang te maken heeft.

Volwaardige vorm van kinderopvang
Eind 2009 besloot het kabinet dat gastouderbureaus (en de bij hen aangesloten gastouders) weliswaar hun bestaansrecht behouden maar aan strengere eisen moeten voldoen. Gedegen scholing is voortaan een vereiste. Gastouders behouden hun recht op subsidie wanneer ze onder andere een erkend MBO-2 diploma behalen. Om de kwaliteit van de kinderopvang te waarborgen, hebben alleen gastouders, die in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK) staan ingeschreven, recht op oppassubsidie. Iedereen die als gastouder aan de slag wil gaan, dus ook de opa's en oma's, moeten voortaan geregistreerd staan in dit LRK.

De opleiding en certificering
Het MBO-opleidingstraject van ViaViela richt zich specifiek op de oppasopa en -oma, maar ook andere gastouders zijn welkom. Nieuwe gastouders kunnen deze opleiding thuis, kosteloos in eigen tempo volgen. Aan de hand van een gastoudermap, een map waarin alle verplichte onderdelen zijn vastgelegd, wordt alle ervaring en kennis van de gastouder in kaart gebracht. Alle gastouders maken daarbij opdrachten en volgen online lesmodules. Tot slot wordt alle kennis getoetst door een beoordelaar op de oppaslocatie. Jeroen van den Berg, voorzitter College van Bestuur ROC Rivor: "In 2010 hebben we in zes maanden tijd een opleidingstraject ontwikkeld, dat door ruim 15.000 ViaViela-gastouders is doorlopen. Nu is het traject aangepast en blijven we deze opleiding aanbieden. Zo kunnen we nog meer opa's en oma's opleiden tot gastouder, volledig in afstemming met de vernieuwde eisen vanuit het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap." Nieuw onderdeel van het opleidingstraject dat op 11 april start, is de Nederlandse taal- en rekentoets.

Recht op subsidie
In 2010 hebben in totaal 50.000 Nederlandse gastouders hun diploma voor gastouderschap behaald, 16.000 daarvan zijn door ViaViela opgeleid.  Dit was noodzakelijk aangezien eind 2009 het kabinet besloot de bestaande regelgeving omtrent gastouderopvang aan te scherpen. Om de kwaliteit van de kinderopvang te waarborgen, hebben alleen gastouders, die in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK) staan ingeschreven, recht op oppassubsidie. Om voor de vereiste LRK-inschrijving in aanmerking te komen -en dus subsidie te ontvangen- dienen gastouders een erkend MBO-2 diploma te behalen. Naast dit diploma zijn een Verklaring Omtrent Gedrag, een Kinder-EHBO certificaat en veiligheids- en hygiënemaatregelen op de opvanglocatie vereist. Voorafgaand aan de inschrijving controleert de GGD nog of de gastouder (+locatie) aan alle benodigde eisen voldoet. Pas dan is de inschrijving definitief. ViaViela begeleidt al haar gastouders zodat zij in dit register worden opgenomen. Daarnaast staan alle ViaViela vestigingen geregistreerd.