Nu op de radio: Archipel bij nacht

Gevonden en verloren voorwerpen voortaan bij gemeente

Als u op straat een voorwerp vindt, bent u verplicht hiervan zo snel mogelijk aangifte te doen. Vanaf begin 2011 moet u dit bij de gemeente doen. Voorheen konden gevonden en verloren voorwerpen worden gemeld bij de politie.

Vindt u een voorwerp in een woning, gebouw of vervoermiddel, dan meldt u dit bij de bewoner of beheerder van de woning, het gebouw of het vervoermiddel. Alleen voorwerpen die u op straat of in de openbare ruimte vindt, kunt u afgeven bij de gemeente. Verloren voorwerpen kunnen altijd worden gemeld bij de gemeente.

Website
U kunt een gevonden of verloren voorwerp (aan)melden via een formulier op de gemeentelijke website. Hier kunt u komen door op de homepage het linkje ‘Verloren of Gevonden' aan te klikken.

Vanaf 1 januari 2011 worden de verloren en gevonden voorwerpen op de website www.verlorenofgevonden.nl geplaatst. U kunt hier dan zelf kijken of een verloren voorwerp door iemand is gevonden. Uw persoonlijke gegevens komen niet op internet te staan.

Zelf bewaren of afgeven
Als u een voorwerp vindt, kunt u kiezen of u het zelf bewaart of het afgeeft bij de gemeente. Wanneer u het voorwerp afgeeft bij de gemeente krijgt u van de gemeente Spijkenisse een bewijs van aangifte of van inbewaringgeving. De gemeente Spijkenisse verzorgt voor de gemeenten op het eiland Goeree-Overflakkee de administratieve afhandeling. Als u besluit het voorwerp zelf te bewaren, moet u ervoor zorgen dat het in dezelfde staat blijft en niet verslechtert. Kleine voorwerpen, zoals sleutels of sieraden, kunt u afleveren bij de receptie in het gemeentehuis. Als u een groter voorwerp (zoals een fiets) vindt en u wilt deze niet zelf bewaren, dan kunt u hiervoor een afspraak maken met de gemeente. Als u besluit het voorwerp thuis te bewaren, wordt uw adres of telefoonnummer doorgegeven aan de eventuele eigenaar.

Eigenaar worden
Als vinder kunt u eigenaar worden van het gevonden voorwerp. Heeft u het gevonden goed zelf in bewaring en wordt de eigenaar niet binnen één jaar na uw melding bekend, dan vervallen de eigendomsrechten en wordt u eigenaar van het voorwerp. Bij voorwerpen en/of goederen met een waarde van minder dan € 450,-- wordt u ná drie maanden al eigenaar. Zodra dit het geval is krijgt u hiervan een schriftelijke bevestiging. U kunt er ook voor kiezen het voorwerp door de gemeente te laten bewaren. Houdt u er rekening mee dat wanneer u geen melding heeft gedaan bij de gemeente, u nooit eigenaar kunt worden van het gevonden goed.

Vermissing reis- en verblijfsdocumenten
Bij een vermissing van reis- en verblijfsdocumenten moet u altijd aangifte (blijven) doen bij de politie. Met dit proces-verbaal kunt u vervolgens aangifte bij de gemeente doen voor het verkrijgen van een nieuw reis- en/of verblijfsdocument.