Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Gezamenlijk optreden tegen hennepteelt

Ook op Goeree-Overflakkee wordt met enige regelmaat een hennepkwekerij ontmanteld. Meestal wordt de hennep geteeld in een achterafgelegen loods of schuur, maar steeds vaker komt het voor dat in men in woonhuizen een hennepkwekerij begint.

Gelet op het risico dat dit met zich meebrengt (bijvoorbeeld overslaande brand) hebben verschillende partijen de handen ineengeslagen om deze illegale activiteiten tegen te gaan, in ieder geval voor wat betreft huurwoningen.

Maandag 20 oktober 2008 was een aantal vertegenwoordigers van deze verschillende partijen aanwezig om een toelichting te geven voor de aanwezige pers: burgemeester Hommes en burgemeester Stoop namens de vier gemeenten, de heer Groeneveld namens de politie en de heren Bakelaar en Van Nieuwaal, respectievelijk voorzitter en secretaris van de Woningbouwfederatie Goeree-Overflakkee.

Deze gezamenlijke aanpak is niet geheel nieuw. In Rotterdam wordt deze werkwijze al een aantal jaren gehanteerd. De positieve resultaten die hiermee zijn behaald, hebben de vier gemeenten doen besluiten deze werkwijze ook op Goeree-Overflakkee te gaan toepassen.

Burgemeester Hommes lichtte het belang toe van samenwerken in geval van een ontmanteling van een hennepkwekerij, waarbij naast genoemde partijen, ook ENECO een rol heeft. Verregaande samenwerking past goed in het beleid dat de gemeenten op Goeree-Overflakkee de laatste jaren ontwikkelen om het gebruik van drugs en alcohol tegen te gaan. De gemeenten hebben de woningbouwverenigingen benaderd om eveneens mee te werken aan een gezamenlijke aanpak. Vervolgens is een aantal afspraken gemaakt.

De heer Bakelaar vertelde dat door de Woningbouwfederatie, als overkoepelend orgaan voor de woningcorporaties op Goeree-Overflakkee, gezamenlijk beleid is opgesteld. Het belangrijkste punt hiervan is dat zondermeer de huur van de woning wordt opgezegd. Daarnaast worden mogelijkheden gebruikt om te voorkomen dat de overtreder elders op Goeree-Overflakkee zijn illegale activiteiten voortzet. De motivatie om gezamenlijke afspraken te maken is allereerst de veiligheid van de huurders, ook van naastgelegen woningen. De grote hoeveelheid energie en vooral de manier waarop de apparatuur is geïnstalleerd die nodig is voor een hennepkwekerij, zorgt voor een verhoogde kans op brand. De heer Van Nieuwaal voegde hier nog aan toe dat de schade die de huurwoning opgelopen heeft door het inrichten van een hennepkwekerij, verhaald zal gaan worden op de huurder. Met deze maatregelen wil de Woningbouwfederatie een voorbeeld stellen tegen deze vorm van criminaliteit.

De heer Groeneveld van de politie is erg blij met deze gezamenlijke en eenduidige aanpak. Door deze vorm van criminaliteit pro-actief aan te pakken kan de veiligheid van burgers ook beter gegarandeerd worden. Als iemand opgepakt wordt omdat hij een hennepkwekerij heeft in zijn huurwoning, is het voor deze persoon bijna onmogelijk om deze illegale activiteiten in een andere huurwoning op Goeree-Overflakkee voort te zetten. Hij wijst hierbij ook op de signaalfunctie van de burgers/omwonenden zelf. Direct omwonenden hebben vaak eerder vermoedens dan de officiële instanties. Zij kunnen dan, desgewenst anoniem, melding doen van vermoedelijke illegale activiteiten.