Nu op de radio: De late avond

Gezamenlijke ideeën gebiedsontwikkeling Goeree-Overflakkee

De gemeenten op Goeree-Overflakkee hebben met de betrokken partijen - zoals waterschap Hollandse Delta, natuurmonumenten en LTO - gezamenlijke ideeën voor een integrale gebiedsontwikkeling van het gebied tussen Middelharnis en Stellendam, aan de noordkant van het eiland. Dit maakten de gemeenten 30 mei 2011 bekend.

Belangrijke dragers van deze gebiedsontwikkeling zijn de voormalige budgetten voor het zoetwaterkanaal uit de compenserende maatregelen van het Kierbesluit Haringvliet en voor de Deltanatuur. De afgelopen jaren is op basis van beide onderwerpen al veel geïnvesteerd in structuur-, bestemmings- en waterplannen, aankoop van gronden en het verplaatsen van agrarische bedrijven.

Koerswijziging
Het rijk heeft na het aantreden van het huidige kabinet een belangrijke koerswijziging ingezet. Hierdoor dreigt een grote kans om te investeren in de economische vitaliteit van het eiland Goeree-Overflakkee en een klimaatbestendige zoetwatervoorziening verloren te gaan.

Alternatief plan
De betrokken partijen hebben ideeën voor een alternatief plan dat financieel interessant en efficiënt is. Een plan dat past binnen de huidige politieke situatie en dat daarnaast de gewenste integrale gebiedsontwikkeling mogelijk maakt.

In dit plan wordt het belang van de landbouw meegenomen en wordt de zoetwatervoorziening voor het eiland op de lange termijn gegarandeerd. De gemeenten hebben de regionale en landelijke politiek hierover geïnformeerd.