Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Goedereede betaalt niet mee aan herindeling

In 2009 startte de provincie Zuid-Holland een herindelingstraject om de vier gemeenten op Goeree-Overflakkee samen te voegen tot één gemeente. Al sinds het begin strijdt de gemeente Goedereede voor het behoud van haar zelfstandigheid. Goedereede heeft al een flink aantal stappen gezet om haar wens tot het behoud van autonomie kracht bij te zetten. Het college van burgemeester en wethouders zal de gemeenteraad adviseren geen financiële bijdrage te leveren aan de herindeling.

Onlangs vond een gesprek plaats tussen de vier colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten op Goeree-Overflakkee en Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland. Het college van Goedereede greep deze gelegenheid aan om de argumenten te herhalen waarom Goedereede zelfstandig dient te blijven. Het herindelingsadvies van de provincie Zuid-Holland om één gemeente te vormen op Goeree- Overflakkee ligt nu bij de minister van Binnenlandse Zaken. Minister Donner heeft aangegeven nog niet te willen beslissen over de herindeling op het eiland. Hij wacht eerst de uitspraak af van de Tweede Kamer over de drie eerder ingediende en controversieel verklaarde herindelingen elders in het land. Het gaat hier ook om herindelingen waar één of meer gemeenten gedwongen worden tot een fusie. Het college van Goedereede heeft de minister om een gesprek gevraagd.

De gemeente Goedereede strijdt daarnaast samen met andere gemeenten voor het behoud van het recht van gemeenten om zelf over de bestuurlijke toekomst te beschikken. Daartoe richtten de gemeenten Goedereede en Nederlek eind vorig jaar het Samenwerkingsverband Autonome Gemeenten (SVAG) op. Het SVAG organiseert op 20 mei aanstaande een symposium in Driebergen met als thema "gemeenten kiezen hun eigen weg". Tijdens het symposium spreken enkele autoriteiten op het gebied van bestuurskunde. Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) verleent haar medewerking aan het symposium.

De gemeente Goedereede heeft er vertrouwen in dat de Tweede Kamer het herindelingadvies van de provincie zal afwijzen. Zowel het Europees Handvest inzake lokale autonomie als het Regeerakkoord geven handvatten tegen het dwingend opleggen van een herindeling op Goeree-Overflakkee, waar de provincie bij de minister voor pleit. Daarnaast zal een herindeling hogere lasten met zich mee brengen, die beperkt kunnen blijven door intensief samen te werken. De samenwerking tussen de gemeenten Groningen en Ten Boer laat zien dat intergemeentelijke samenwerking zelfs geld kan opleveren.

De stuurgroep herindeling Goeree-Overflakkee vroeg de gemeente Goedereede om een bedrag van € 120.000,- beschikbaar te stellen voor de uitvoering van het Plan van Aanpak gemeentelijke herindeling. Tijdens de vergadering van 19 april besloot het college van B&W echter dat het de gemeenteraad zal adviseren om hiervoor geen budget beschikbaar te stellen.