Nu op de radio: Archipel bij nacht

Goedereede tegen projectorganisatie herindeling

In 2009 startte de provincie Zuid-Holland een herindelingstraject om de vier gemeenten op Goeree-Overflakkee samen te voegen tot één gemeente. Al sinds het begin strijdt de gemeente Goedereede voor het behoud van haar zelfstandigheid. Op 8 september besloot de gemeenteraad van Goedereede unaniem om niet deel te nemen aan de eilandelijke projectorganisatie die de herindeling moet voorbereiden.

De gemeenteraad van Goedereede nam op 27 januari 2011 een motie aan om niet mee te werken aan de voorbereiding van een nieuwe eilandelijke gemeente. Op 8 juli zond de Stuurgroep Herindeling Goeree-Overflakkee een verzoek aan de raad van Goedereede om toch deel te gaan nemen in de projectorganisatie ter voorbereiding van de nieuwe gemeente.

Tijdens de raadsvergadering van 8 september besloot de gemeenteraad van Goedereede echter unaniem om voet bij stuk te houden en niet op het verzoek in te gaan. Ook zal de gemeente niet ingaan op het verzoek om met de stuurgroep of de door de stuurgroep aangestelde externe projectbegeleider in overleg te treden.

Naar verwachting bepaalt de ministerraad in oktober 2011 een standpunt inzake het herindelingadvies Goeree-Overflakkee. Als het standpunt van de ministerraad bekend is, zal de raad van Goedereede zich opnieuw beraden op de in te nemen positie.