Nu op de radio: De late avond

Grote opkomst tijdens burgeravond Ooltgensplaat

Op dinsdag 20 mei 2008 gingen de leden van de gemeenteraad van Oostflakkee in gesprek met inwoners tijdens een burgeravond in 't Centrum te Ooltgensplaat. Het thema van de avond was cultuur. De heer Heerschap en mevrouw Verheij waren aanwezig om vanuit hun eigen achtergrond dieper in te gaan om dit thema. Aansluitend konden de ruim vijftig aanwezigen hun vragen en opmerkingen bespreken met de raadsleden.

De burgeravond werd ingeleid door waarnemend burgemeester Heijkoop. Hij vertelde dat in het kader van het dualisme de gemeenteraad de volksvertegenwoordiging is en op hoofdlijnen het beleid bepaalt en dat het college van burgemeester en wethouders het dagelijkse bestuur vormt en de besluiten van de gemeenteraad uitvoert. Aangezien een burger de gemeente vaak als één geheel ziet, is besloten om vanaf dit moment naast de raadsleden ook de collegeleden aanwezig te laten zijn bij de burgeravonden.

Deze nieuwe insteek bleek effectief te zijn. Raadsleden konden, indien nodig, collegeleden raadplegen bij het beantwoorden van vragen van inwoners. Hierdoor ontstond een open en informatieve sfeer, die zowel door de inwoners als de gemeente als positief werd ervaren.

Presentaties
Na de inleiding gaf waarnemend burgemeester Heijkoop het woord aan de heer Heerschap. De heer Heerschap, bekend op het eiland als gepensioneerde leraar Nederlands op de Prins Maurits in Middelharnis, is erg actief op het gebied van taal en historie van Goeree-Overflakkee, zaken die ook tot cultuur gerekend kunnen worden. In zijn inleiding vertelde hij dat er op Goeree-Overflakkee vier dialecten zijn, waar het Oostflakkees er één van is. Hij benadrukte dat tweetaligheid goed is, zolang beide talen maar afzonderlijk van elkaar worden gebruikt. Vervolgens vertelde hij in het Ouddorpse dialect een verhaal over de cultuur in Ooltgensplaat uit vroegere tijden.

Na de heer Heerschap nam mevrouw Verheij van de Stichting Welzijnswerk Oostflakkee (SWO) het woord over. In een presentatie toonde zij aan de hand van foto's het belang van cultuur binnen een gemeenschap. Ze vertelde over wat een persoon nodig heeft om in een gemeenschap mee te kunnen doen en welke mogelijkheden er zijn voor de personen die mee willen doen. De SWO ondersteunt hierin. Daarnaast heeft de SWO in Ooltgensplaat verschillende vrijwilligers die zich inzetten voor ouderen- en jeugdwerk.

Gesprekken
Na de pauze gingen de aanwezigen in gesprek gingen met de raadsleden. Als volksvertegenwoordiger wil de gemeenteraad graag weten wat er leeft onder de inwoners. Aan iedere tafel was een raadslid aangeschoven om over de meest uiteenlopende onderwerpen mee te praten. Zo werd er gesproken over het oude Raadhuis, recreatie en toerisme, werkgelegenheid, centrum Ooltgensplaat, parkeren, leegstand en verpaupering. Maar ook werd actief meegedacht met de gemeente en werden ideeën aangedragen om Ooltgensplaat nog gezelliger en leefbaarder te maken.