Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

GS willen toch echt één gemeente Goeree-Overflakkee

Gedeputeerde Staten (GS) van Zuid-Holland blijven bij de keuze om de gemeenten Dirksland, Goedereede, Middelharnis en Oostflakkee samen te voegen tot een nieuwe gemeente Goeree-Overflakkee.

Versterking van het lokaal bestuur op Goeree-Overflakkee is noodzakelijk. Gedeputeerde Staten zien samenvoeging van de vier gemeenten als de beste oplossing omdat deze lange tijd mee gaat, over het hele eiland gaat en het grootst mogelijke draagvlak heeft onder de vier gemeenteraden. Dit staat in het Voorstel Herindelingsadvies Goeree-Overflakkee dat GS op 6 juli 2010 hebben vastgesteld.

Iedereen kon tussen 15 maart en 10 mei 2010 reageren op het Herindelingsontwerp Goeree-Overflakkee. In totaal ontvingen Gedeputeerde Staten 1932 zienswijzen van particulieren, bedrijven en maatschappelijke organisaties. De meeste daarvan gaan over de betrokkenheid van Goedereede bij de samenvoeging. Vaak gehoorde argumenten: een herindeling is niet nodig en niet wenselijk en er bestaat in Goedereede geen draagvlak voor.

Ook de raden van de vier betrokken gemeenten hebben gereageerd op het herindelingsontwerp. Dirksland, Middelharnis en Oostflakkee steunen de provincie en kiezen voor samenvoeging omdat zij die oplossing het meest duurzaam vinden. Goedereede kiest voor de 3+1-variant: zelfstandigheid maar met één gezamenlijke ambtelijke organisatie. De gemeenteraden van Dirksland, Middelharnis en Oostflakkee wijzen deze variant af. Zij zien hierin geen oplossing voor de bestuurlijke knelpunten op het eiland. Ook Gedeputeerde Staten voelen niet voor dit model. Het leidt niet tot vergroting van de bestuurlijke slagkracht, want er blijft afstemming en coördinatie nodig tussen de gemeenten. Iets wat juist niet meer nodig is bij de keuze voor één verantwoordelijk gemeentebestuur.

De nieuwe gemeente Goeree-Overflakkee is beter in staat om de belangen van het eiland te behartigen. Er zijn minder afstemmingsproblemen en er is minder bestuurlijke drukte. De ambtelijke organisatie is minder kwetsbaar. Gedeputeerde Martin van Engelshoven-Huls: "De nieuwe gemeente moet een aantal keuzen maken voor de leefbaarheid van de kernen op het eiland en de dienstverlening aan alle inwoners. Dankzij de moderne dienstverleningsmogelijkheden zijn de grotere afstanden daarbij geen probleem."

Provinciale Staten besluiten naar verwachting uiterlijk 15 oktober 2010 over het Herindelingsadvies Goeree-Overflakkee. Als zij akkoord gaan met het voorstel van Gedeputeerde Staten, adviseert de provincie Zuid-Holland de minister van Binnenlandse Zaken om de gemeenten Dirksland, Goedereede, Middelharnis en Oostflakkee samen te voegen tot één gemeente Goeree-Overflakkee. Daarna is het woord aan de minister.

Het voorstel herindelingsadvies is te vinden op www.zuid-holland.nl/herindelingen.