Nu op de radio: Archipel bij nacht

Herdenking watersnoodramp

Op 1 februari is het 55 jaar geleden dat de watersnoodramp van 1953 zich voltrok. Het verwoestende water nam vele levens en richtte enorme schade aan. Het eiland Goeree-Overflakkee werd zwaar getroffen. Ook in de gemeente Goedereede waren de gevolgen groot.

Herdenking
De gemeente Goedereede herdenkt de ramp op 1 februari 2008 met een kranslegging bij het herdenkingsmonument in Stellendam, gevolgd door een bijeenkomst. Twee exposities in het gemeentehuis staan in het teken van de watersnood. De kranslegging wordt voorafgegaan door een korte toespraak van de burgemeester, mevrouw G.J. van de Velde - de Wilde. Aan het einde van de plechtigheid is er gelegenheid tot het leggen van bloemen bij het monument.

Bijeenkomst
Na de kranslegging is een bijeenkomst in de Hervormde Kerk te Stellendam. Bij aanvang daarvan spreekt de burgemeester nogmaals. Daarna voeren de Christelijke gemengde zangverenigingen ‘Hart en Stem' en ‘Soli Deo Gloria' een herdenkingscantate uit. Inwoners van de gemeente Goedereede zijn van harte welkom om de kranslegging en de herdenkingsbijeenkomst op 1 februari bij te wonen. Om 18:45 wordt verzameld bij De Rank, Bosschietersstraat 1 te Stellendam, vanwaar men te voet vertrekt naar het monument. De bijeenkomst in de kerk is van 20:00 uur tot 21:30 uur.

Tentoonstelling
De herdenkingsbijeenkomst is het startmoment van een tweetal tentoonstellingen over de watersnood in het gemeentehuis. De tentoonstelling ‘Rijzend Water' van het Provinciaal Historisch Centrum van het erfgoedhuis Zuid-Holland geeft weer hoe werd gecommuniceerd naar de inwoners van het rampgebied en naar de rest van Nederland. Het is een tentoonstelling waarin zowel het herdenken als het vooruitkijken centraal staan. Daarnaast is er een expositie van leerlingen van de groepen 7 en 8 van alle basisscholen in de gemeente Goedereede. Met een zeventigtal panelen geven zij hun visie op de watersnood. De exposities zijn gedurende de gehele maand februari gratis te bezichtigen tijdens de openingstijden van het gemeentehuis aan de Tramlijnweg 2 te Goedereede.