Nu op de radio: Archipel bij nacht

Inwonersavond Stad aan 't Haringvliet

Op maandagavond 19 oktober 2009 spraken inwoners van Stad aan 't Haringvliet met de raadsleden van de gemeente Middelharnis over onderwerpen die zij belangrijk vinden in hun directe woon- en leefomgeving. Alle huishoudens in Stad aan 't Haringvliet waren voor de bijeenkomst uitgenodigd. Ruim 60 inwoners namen deel aan de rondetafelgesprekken.

De raadsleden kregen, voorafgaand aan de bijeenkomst, van Stad op Stelten een rondleiding door het dorp, waarbij zij geattendeerd werden op een aantal knelpunten.

Gespreksonderwerpen
Gedurende de avond is gesproken over vijf onderwerpen: wonen, jeugd, voorzieningen, be-drijvigheid, woonomgeving. De avond was bedoeld om inwoners de gelegenheid te geven hun ideeën en mening over deze onderwerpen kenbaar te maken en hierover met de raadsleden in gesprek te gaan. De raadsleden betrekken de aangedragen informatie bij hun verdere beleidsvorming. 

De gemeenteraad gaat in de kernen op bezoek om een goede invulling te geven aan haar volksvertegenwoordigende rol. Eerder dit jaar werd een bezoek gebracht aan de kern Middelharnis. De bezoeken passen in het beleid van het buurt- en kerngericht werken, waarvoor mevrouw Mulder is aangesteld.

Haven
Uit de gesprekken is gebleken dat de inwoners van Stad het onder meer belangrijk vinden dat het gebied rondom de haven aantrekkelijker wordt gemaakt. In overleg met het Waterschap worden in 2010 de mogelijkheden besproken van een verbeterde overgang van de dijk, hiervoor is € 75.000 beschikbaar. Ook is in 2010 € 10.000,- beschikbaar om de kademuren van de haven te injecteren waardoor de levensduur van deze muren kan worden verlengd.

Op korte termijn zal de gemeente in samenwerking met een landschapsarchitect en enkele inwoners starten met de ontwikkeling van de plannen voor het gebied. Het plan Stad op Stelten, de toekomstvisie en de punten die tijdens de inwonersavond zijn genoemd worden hierbij als uitgangspunten gebruikt. De uitvoering van deze plannen staat voor 2011 op het programma. 

Woningbouw
Een ander onderwerp dat uitvoerig is besproken is woningbouw. Er is behoefte aan goed onderhoud aan bestaande eigen woningen en aan nieuwe woningen voor senioren en jongeren. De Provincie Zuid-Holland heeft het bestemmingsplan Stad aan 't Haringvliet afgelopen zomer gedeeltelijk goedgekeurd. Een deel van het gebied bij en achter het Koelhuis heeft in dit plan de bestemming gekregen voor woningbouw (circa 23 woningen). De woningbouwvereniging Woongoed Flakkee is eigenaar van een deel van de grond en gaat hier bouwen.

‘ t Trefpunt
In 2008 heeft de gemeenteraad de notitie "accommodatiebeleid" vastgesteld. Volgend jaar wordt de notitie door de gemeente verder uitgewerkt. Speerpunten in de notitie zijn onder andere een uniforme beheerswijze van de gebouwen en het bevorderen van multifunctioneel gebruik. Dit beleid zal ook van toepassing zijn op 't Trefpunt.

Individuele vragen, klachten of opmerkingen
Tijdens de avond konden de aanwezigen individuele vragen, klachten of opmerkingen op papier kwijt. Deze zijn in behandeling genomen. Elke steller van een vraag, klacht of opmer-king krijgt hierop uiterlijk in de tweede week van december een persoonlijke reactie van de gemeente.