Nu op de radio: Archipel bij nacht

Jongeren lichten jongeren voor over alcohol en drugs

Bouman GGZ, instelling voor verslavingspsychiatrie, zet jongeren in bij een preventieproject op Goeree-Overflakkee. Jongeren tussen 18 en 25 jaar kunnen zich vrijwillig aanmelden om andere jongeren voorlichting te geven over het gebruik van alcohol en drugs. Een aanpak die werkt. Meer jongeren gezocht dus.

De jonge vrijwilligers, zogenaamde peers, werken voornamelijk op evenementen op Goeree-Overflakkee. Zij ontpoppen zich tot quizmaster in de alcohol- en drugsquiz en gaan persoonlijk een gesprek aan met de jongeren over de risico's van alcohol- en drugsgebruik. De peers vinden het leuk om met jongeren te werken en zijn geïnteresseerd in de werking en risico's van alcohol en drugs. Ze wonen zelf op of dichtbij Goeree-Overflakkee, waardoor ze lokale situaties herkennen. En de jongeren vinden het leuk op deze manier informatie te krijgen van andere jongeren. Het mes snijdt dus aan twee kanten.

Aanmelden
Vanwege deze succesvolle aanpak zoekt Bouman GGZ meer jongeren die voorlichting willen geven. Jongeren tussen de 18 en 25 jaar kunnen zich aanmelden bij Saskia Matthee, via 06-12149306 of via preventie@boumanggz.nl. In ruil voor hun inzet krijgen de peers een training, kleding en een vergoeding voor uren en reiskosten. Ook wordt regelmatig een uitje georganiseerd voor de vrijwilligers.

Preventie
Het peer-to-peer-project wordt georganiseerd door de afdeling Preventie van Bouman GGZ. Preventie geeft voorlichting over genotmiddelen zoals alcohol, drugs, roken, medicijnen en gokken en de daaraan verbonden risico's. De belangrijkste taak van preventie is de bevordering van gezond gedrag en het voorkomen of beperken van gezondheidsrisico's en verslaving. Hiertoe brengen wij adviezen uit ten behoeve van het opstellen van gemeentelijk en instellingsbeleid.