Kasten leeg voor de voedselbank

Foto

Vier jaar geleden gingen ze allebei met een plastic tasje met wat boodschappen naar de voedselbank. "We hadden beiden onze kasten opgeruimd, hadden allebei boodschappen die we zelf niet meer gebruikten en wisten niet zo goed wat we hiermee moesten doen", vertelt Jeanien de Gast-Struyk. Samen met Mariska Breen-Granneman is zij de organisators van de 'Kasten leeg actie' die dit jaar weer wordt gehouden op Goeree-Overflakkee.

"Mariska kwam destijds op het idee om het naar de voedselbank te brengen", vertelt Jeanien verder. "We wisten toen nog niet eens waar de voedselbank op het eiland was!" Het jaar erop lukte het om ook familie en vrienden enthousiast te maken en werden de ingezamelde boodschappen al wat meer dan wat plastic tasjes. In 2014 is er een Facebookpagina aangemaakt en dit resulteerde in een opbrengst waar een bestelbusje aan te pas moest komen. De pagina telt inmiddels meer dan 700 leden en het doel is om dit jaar nog meer spullen op te halen. Over heel het eiland zijn inzamelpunten waar mensen hun doos met boodschappen achter kunnen laten.

Boodschappenpakket
Bij de Plus supermarkt in Stellendam en Middelharnis kan men de zegels voor een gratis doos boodschappen doneren. De bij elkaar gespaarde dozen worden vervolgens gedoneerd aan de voedselbank.

Mensen kunnen houdbare etenswaren doneren maar ook toiletartikelen zoals tandpasta en shampoo zijn zeer welkom. Daarnaast zijn de wat luxere artikelen (zoals wasmiddelen) een groot gemis in veel huishoudens. Veel basisscholen op het eiland doen ook mee met de actie en zamelen spullen in.

Eten voor het huisdier
Dierenvoeding krijgt dit jaar ook extra aandacht. "Sommige gezinnen hebben nu eenmaal een hond of een kat die veel voor ze betekent en die men dus niet zo snel de deur uit doet, maar die ook de nodige euro's kost", legt Jeanien uit.

"Door intensief bezig te zijn met deze actie, besef je zelf ook pas hoe goed je het hebt; een baan met eigen inkomsten en altijd eten op tafel. Er zijn dus heel veel gezinnen op het eiland voor wie dit niet vanzelfsprekend is...", aldus Jeanien.

De boodschappen kunnen tot 31 januari 2016 gebracht worden bij een van de inzamelpunten. De goederen worden begin februari 2016 aangeboden bij de voedselbank. Heeft u ook nog wat staan in uw kast wat u niet meer gebruikt maar waar u een ander blij mee kan maken, kijk dan op de Facebookpagina "Kasten leeg (voor de voedselbank)" voor alle informatie.

Door Priscilla Looij