Nu op de radio: Archipel Actueel

KCE cursisten bezochten Bourgondisch Brussel

Foto

Ter afsluiting van het cursusseizoen 2010-2011, organiseerde de Stichting Kunst- en Cultuureducatie Goeree-Overflakkee (KCE) van 13 t/m 15 mei 2011 een 3-daagse busreis naar het Bourgondische Brussel. Daar bezochten ze, met een groep van 28 deelnemers diverse musea.

De eerste dag stond het woonhuis van architect Victor Horta op het programma. Deze architect speelde een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de Art Nouveau (Jugendstil). De Art Nouveau wordt gekenmerkt door zwierige lijnen, waarbij de natuur als belangrijkste inspiratiebron is gebruikt. 's Middags werd het stripmuseum bezocht. Dit gebouw was eveneens ontworpen door de architect Victor Horta.

Na een overnachting in een viersterren hotel werd de tweede dag een bezoek gebracht aan het Museum voor Schone Kunsten, waar onder leiding van docent Frank Swagemakers in klein comité uitleg gegeven werd bij schilderijen van de 15e, 16e en 17e eeuw. In het museum waren topstukken te bekijken van voornamelijk Rubens, Brueghel, Van Dyck, Memling, Rogier van der Weyden, maar ook kunstenaars uit latere perioden zoals Dali en Margritte.

De derde en laatste dag bezocht de groep het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika. Hier kon men, naast de uitgebreide collectie van Afrikaanse gebruiksvoorwerpen, het koloniaal verleden en honderden opgezette dieren bezichtigen. Onder het genot van Afrikaans eten en drinken werd ook Afrikaanse muziek ten gehore gebracht in verband met een jaarlijks festival. Ter afsluiting van de reis werd het spectaculaire Atomium bezocht.

Volgend seizoen (2011-2012) heeft de KCE eveneens weer tal van cursussen, lezingen, concertreizen en museumbezoeken op het programma staan. Vanaf medio juli zal het nieuwe cursusprogramma gepresenteerd worden. Wilt u kosteloos het programmaboekje thuisgestuurd krijgen? Neem dan contact op met P. Hofs-de Bruijne, telefoon: 0187-601048. U kan ook e-mailen naar info@kcego.nl. Voor een overzicht van de afgelopen activiteiten verwijzen wij u naar de website www.kcego.nl.