Nu op de radio: Archipel bij nacht

Kent u iemand die een Koninklijke onderscheiding verdient?

Na de gemeenteraadsverkiezingen en het installeren van een nieuwe gemeenteraad nemen een aantal raadsleden afscheid. De heer J. Sandee heeft een Koninklijke onderscheiding ontvangen voor zijn jarenlange inzet als raadslid voor de gemeente Dirksland. Ook anderen die zich gedurende lange tijd hebben ingezet voor de samenleving kunnen in aanmerking komen voor een onderscheiding.

Wie verdient een lintje?
Nagenoeg iedereen kent wel iemand die in zijn of haar vrije tijd maatschappelijk actief is, zonder daar zelf profijt van te hebben. Vaak zonder eigen belang en in alle bescheidenheid. Deze mensen komen ook in aanmerking voor een Koninklijke onderscheiding, net als ieder ander die bijzondere verdiensten voor de samenleving heeft geleverd. Ook iemand die in zijn of haar werkkring bijzondere prestaties levert kan worden onderscheiden. Maar dan moeten ze daarvoor wel eerst worden voorgesteld.

Algemene of Bijzondere gelegenheid?
Een onderscheiding kan worden uitgereikt tijdens de Algemene gelegenheid (AG), ook wel bekend als de "lintjesregen" op de dag vóór Koninginnedag. Ter gelegenheid van de viering van de verjaardag van Hare Majesteit de Koningin worden mensen die zich op een bijzondere manier verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving koninklijk onderscheiden . Ook tijdens een Bijzondere gelegenheid (BG) kan een Koninklijke onderscheiding worden uitgereikt. Dit kan een afscheid, een jubileum of een andere bijzondere gebeurtenis zijn. De gelegenheid moet dan wel betrekking hebben op de geleverde prestaties.

Op tijd aanvragen
De behandeling van een voordracht kost veel tijd. Voor de AG voor 2011 moet uw aanvraag vóór 1 juli 2010 bij de burgemeester zijn ingediend. Voor de uitreiking van een lintje bij een BG moet uw voorstel tenminste zes maanden van tevoren ingediend zijn.

Vooraf informeren
Het is verstandig om eerst contact op te nemen met de kabinetsmedewerker bij de gemeente Dirksland. Wanneer u in grote lijnen de verdiensten aangeeft kan een inschatting worden gemaakt of de verdiensten inderdaad bijzonder genoeg zijn voor een Koninklijke onderscheiding.

De inhoud van het voorstel
Wilt u voor iemand een Koninklijke onderscheiding aanvragen dan moet u hiervoor een voorstel maken. In uw voorstel moet u uiteraard ook motiveren waarom u de betrokkene voordraagt. Een eenvoudige opsomming van functies, zonder dat wordt ingegaan op de verdiensten van de betrokkene, is niet toereikend. Dat maakt het immers nagenoeg onmogelijk om tot een weloverwogen voordracht te komen. In uw motivatie moet u een antwoord gegeven op vragen zoals: welke activiteiten

verricht de kandidaat, waarom zijn de verdiensten zo bijzonder, wat is het belang voor de samenleving, in welke perioden is de kandidaat actief geweest, is de kandidaat lokaal, regionaal, landelijk of internationaal actief en is er sprake van een vergoeding voor deze activiteiten. Het voorstel moet ondersteund worden door verklaringen van personen of instellingen, die de bijzondere verdiensten nauwkeurig omschreven hebben. U ziet dat er met grote zorgvuldigheid te werk wordt gegaan, want een Koninklijke onderscheiding is echt iets bijzonders.

Meer informatie
Een voorstelformulier kunt u aanvragen op het gemeentehuis of downloaden op www.lintjes.nl. Op deze website is ook de procedure na te lezen. Indien u nog vragen heeft kunt u contact opnemen met de kabinetmedewerker op het gemeentehuis, telefonisch bereikbaar via het telefoonnummer 0187-608080 of via email: info@dirksland.nl.