Nu op de radio: Archipel bij nacht

KNRM redt onderkoelde vrouw uit Noordzee

logoknrmDonderdagmiddag 3 oktober 2013 hebben vrijwilligers van de KNRM Ouddorp een 70-jarige Duitse vrouw gered uit de Noordzee. De vrouw was bij het strand van Renesse te water geraakt. Toen de KNRM haar aantrof was ze zwaar onderkoeld en nauwelijks meer aanspreekbaar. Ondanks dat de vrouw nauwelijks aanspreekbaar was, werd begrepen dat haar man aan het surfen was en in problemen zou zijn.

Direct hierop werd een grote zoekactie gestart. Het kustwachtvliegtuig de Coastguard Zero One en een Seaking van de Belgische luchtmacht waren al snel in het zoekgebied. De SAR heli Tweety uit Leeuwarden stond standby om ook mee te helpen zoeken van uit de lucht.

Er werden diverse zoekslagen gemaakt door de reddingboten, vliegende eenheden en ook een bijboot van het kustwachtvaartuig de Zeearend.

Ondertussen hadden de hulpdiensten aan wal getracht de familie van het slachtoffer te bereiken. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat de echtgenoot wel aan het surfen was, echter niet op de Noordzee, maar op het Haringvliet. Toen dit gecontroleerd was en de echtgenoot op de hoogte was gebracht, heeft het Kustwachtcentrum omstreeks 16:00 uur de zoekactie stopgezet.

Later op de avond kwam het bericht dat de 70-jarige vrouw in stabiele toestand verkeerde in het ziekenhuis. De lichaamstemperatuur van de mevrouw was nog maar 28 graden toen zij werd gered. Zij mocht van geluk spreken dat alle hulpdiensten zo snel ter plaatse waren.