Nu op de radio: Archipel in de ochtend

Koninklijke onderscheiding voor de heer van Oostenbrugge

Foto

Op 9 maart 2010 ontving de heer H.T. van Oostenbrugge een Koninklijke Onderscheiding uit hande van burgemeester G.J. van de Velde-de Wilde. Deze uitreiking vond plaats tijdens de raadsvergadering in het gemeentehuis te Goedereede.

Onderstaande de toespraak die de burgemeester hield:

Beste Henk,

Van de raadsleden die vanavond afscheid nemen ben jij  diegene die het langst zitting heeft gehad in deze gemeenteraad: wel twaalf jaar achtereen!

Vanaf 1998 was je drie termijnen actief voor het CDA binnen de raad.
Van 1998 tot 2001 was je lid van de commissie Algemeen Bestuurlijke Zaken, Openbare Werken en Bezwaar- en Beroepschriften.
Van 2001 tot 2002 was je lid van de commissie Openbare Werken en Financiën.
Van 2002 tot 2006 was je lid van de commissie Publiekzaken.
Van 2003 tot 2006 was je lid van het Presidium.
Van 2006 tot 2010 was je voorzitter van de commissie Publiekzaken.
In 2004 was je lid van de Vertrouwenscommissie voor de voordracht van de nieuwe burgemeester
Eerst was je fractielid, waarbij je later fractievoorzitter werd.

Kort na mijn aantreden heb je al aangegeven dat dit je laatste periode zou zijn. Ik heb soms nog wel eens even gedacht: "Daar gaat hij op terug komen!". Maar nee, Henk hield zich aan zijn woord.

Ik denk dat daarbij de situatie waarin we nu verkeren leidend is. De werkdruk die er kan ontstaan in relatie met je huidige functie. Aan de andere kant is een periode van twaalf jaar ook wel een periode om opvolging binnen een partij de kans te geven. Ik denk dat dat ook iets is wat nadrukkelijk in je overwegingen heeft meegespeeld.

Henk,  je was een goed debater en je was goed thuis in de dossiers. Natuurlijk had je ook wel eens het voordeel dat je soms letterlijk aan de wieg van sommige voorstellen hebt gestaan. Je verstaat de kunst om een discussie naar je toe te trekken. Je kon soms ook wel eens wat hard zijn en direct, waarbij jouw mederaadsleden wel eens teleurgesteld waren.

Als commissievoorzitter deed je je werk perfect.  Je was onafhankelijk, zodat iedereen in staat was om mee te doen en zijn zegje te doen. Prima zou ik zeggen! Ook was je een actief lid van het Ladek comité. Eén keer ben je mee geweest naar Ladek Zdrój en was je voor goed verkocht.  Je zei: "Wat er ook gebeurd op het eiland Goeree-Overflakkee , deze samenwerking moeten we in stand houden! Daar is nog heel veel uit te halen." Super enthousiast maakte je samen met de gemeentesecretaris een voorstel voor een reis naar Ladek. Ik hoop dat we dat nog een keer voor elkaar krijgen.  

Henk,  je krijgt meer tijd, lijkt mij. Tijd waarvan ik weet dat je die op een andere manier gaat invullen. Wellicht weer de schaaksport oppakken?

Ik wil je bedanken voor de grote hoeveelheid werk wat je voor de gemeente Goedereede hebt verzet. Dit deed je vanuit een drive en betrokkenheid die groot was. Je hebt drie heel verschillende periodes meegemaakt. Wat dat betreft heb je wel het één en ander zien veranderen in de bestuurscultuur van Goedereede. Van beheergemeente naar een gemeente met visie en durf.
En met een geweldig resultaat als het gaat om de projecten die de laatste jaren tot uitvoering zijn gebracht. Natuurlijk ook de projecten die nog op de nominatie staan om uitgevoerd te worden. Eén ding is zeker,  daar heb je zelf in positieve zin het nodige aan bijgedragen.

Als dank voor al die jaren inzet, betrokkenheid en loyaliteit mag ik ook aan jou het herdenkingsbord van de gemeente Goedereede aanbieden. Maar ik mag daarbij tevens vol trots meedelen, dat het Hare Majesteit Koningin Beatrix heeft behaagd om je per besluit van 23 februari 2010 te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau!