Nu op de radio: Archipel bij nacht

Lancering Jeugdkaart Goeree-Overflakkee

Foto

Op maandag 23 februari 2009 werd de Jeugdkaart Goeree-Overflakkee officieel in gebruik genomen in aanwezigheid van een vertegenwoordiging van de vier gemeenten. De Jeugdkaart is een initiatief van de vier gemeenten om jongeren tussen 0 en 23 jaar én hun ouders te informeren over onderwerpen waar zij in het dagelijks leven mee in aanraking komen.

De gemeenten zien de Jeugdkaart als een middel om voorzieningen onder de aandacht te brengen. De Jeugdkaart komt voort uit de samenwerking tussen de vier gemeenten en de provincie Zuid-Holland op het gebied van welzijn, genaamd de Regionale Agenda Samenleving.

Lancering
In het Diekhuus in Middelharnis kwamen de wethouders bijeen om de Jeugdkaart te presenteren aan de pers. Wethouders Petra 't Hoen van Oostflakkee, Philip van den Berg van Middelharnis en Wim Bruggeman van Dirksland waren aanwezig om de aanwezigen te informeren over de Jeugdkaart. Wethouder Peter Feller van Goedereede was wegens ziekte niet in de gelegenheid om aanwezig te zijn. In hun korte speeches lieten de wethouders blijken blij te zijn met de realisatie van de Jeugdkaart. Het blijkt dat jongeren onvoldoende informatie hebben over wat er mogelijk is op Goeree-Overflakkee. Ook mist het eiland een natuurlijk 'ijkpunt'. Er is geen 'grote stad' waar men naar toe kan voor bijvoorbeeld hulpverlening of kinderopvang. Veel voorzieningen zijn verspreid en daarmee is het niet altijd even duidelijk waar ze te vinden zijn. Men rijdt bovendien niet zomaar even vanuit Ouddorp naar Dirksland om te kijken of er in het ziekenhuis een bepaalde voorziening aanwezig is. Mobiliteit is daarmee de tweede reden om de Jeugdkaart op te zetten. Jongeren en hun ouders kunnen thuis zien welke voorziening op welke plaats aanwezig is, en vinden meteen de contactgegevens.

Overhandigen folders
Tijdens de presentatie was te zien hoe de wethouders van Dirksland en Oostflakkee en de burgemeester van Goedereede eerder die dag folders overhandigden aan personen uit de doelgroep. Wethouder Petra 't Hoen van Oostflakkee overhandigde een folder aan een ouder op kinderdagverblijf 't Voortvarend Scheepje in Oude-Tonge. Burgemeester Ger van de Velde van Goedereede reikte de folder uit aan twee basisschoolleerlingen uit Goedereede. Wethouder Wim Bruggeman ontving een leerling van het voortgezet onderwijs op het gemeentehuis. Tijdens de lancering in het Diekhuus waren ook een aantal jongeren aanwezig. Wethouder Philip van de Berg overhandigde maandagmiddag een folder aan één van hen.

Doelgroep
De doelgroep van de Jeugdkaart zijn inwoners van Goeree-Overflakkee in de leeftijd van 0 tot 23 jaar. Deze doelgroep is in vier leeftijdscategorieën verdeeld, voor iedere leeftijdscategorie is er andere informatie beschikbaar. Zo kunnen de jongsten tot en met vier jaar en hun ouders onder meer informatie vinden over kinderopvang, peuterspeelzalen en het consultatiebureau. De oudste groep van 18 tot 23 jaar krijgt daarentegen voorlichting over het afsluiten van een hypotheek, werk vinden en het jongerenloket. Veel informatie uit de Jeugdkaart is echter voor meerdere leeftijdscategorieën interessant.

Folders en website
De informatie wordt verspreid via folders en de website www.jeugdgo.nl. De folders zijn inmiddels persoonlijk bezorgd bij de jongeren uit de oudste categorie. De anderen krijgen ze via de scholen of kunnen ze vinden bij bijvoorbeeld bibliotheken, peuterspeelzalen, woningbouwverenigingen, huisartsen en het ziekenhuis. De website is inmiddels een aantal weken online en al meer dan 200 jongeren hebben hun digitale weg al weten te vinden naar www.jeugdgo.nl. De wethouders benadrukten dat de website nog niet compleet is en graag van jongeren en ouders, maar ook het verenigingsleven en jeugdinstellingen, horen welke informatie ze er nog op missen. Door goede links en actuele informatie zal de website steeds meer gaan leven, is de verwachting.

Prijsvraag
Aan de lancering van de website is een prijsvraag verbonden. Als dank voor het invullen van een korte enquête is er kans op een aantal mooie prijzen, zoals speelgoed voor de allerjongsten, een privé-paardrijles, toegangskaarten voor Aqua Mundo in Center Parcs en nog veel meer.