Nu op de radio: Weekendmix

Ligplaatsbeleid Zuid-Holland op de schop

De provincie Zuid-Holland is bezig met het opstellen van een nieuw ligplaatsbeleid. Bureau Nefkens inventariseert daarvoor vanaf half maart 2008 bij gemeenten, waterschappen en belangenorganisaties welke behoeften er zijn op het gebied van voorzieningen voor beroeps- en recreatievaart en ligplaatsen.

Op dit moment is het voor gebruikers van de vaarweg vanwege de onbekendheid met provinciale wetgeving en verscheidenheid aan inrichting van de vaarweg niet altijd eenvoudig te achterhalen wat waar wel of niet mag. Dit voor de provincie aanleiding om het ligplaatsbeleid anders vorm te geven. Er wordt een algemeen ligplaatsverbod ingesteld en met borden wordt aangegeven waar het aanmeren wel is toegestaan. De planning is dat Gedeputeerde Staten het nieuwe ligplaatsbeleid medio 2008 vaststelt. Het plaatsen van de borden zal vervolgens vanaf 2009 gebeuren.

De provincie heeft een belangrijke taak in het bevorderen van de veiligheid van de scheepvaart en de instandhouding en bruikbaarheid van de vaarweg. Daarvoor is een goed, duidelijk en handhaafbaar ligplaatsbeleid belangrijk. Het belang van een veilige en vlotte doorvaart van het scheepvaartverkeer groeit vanwege de toename van transport. Als er veel loswallen en ligplaatsen langs de vaarweg zijn, kan de doorvaart belemmerd worden.

In de tweede helft van maart overlegt de provincie Zuid-Holland met gemeenten, waterschappen en belangenorganisaties. In deze overleggen wordt geïnventariseerd waar de huidige ligplaatsen zijn en welke visie en opvattingen deze organisaties hebben over ligplaatsen, loswallen en natte bedrijventerreinen nu en voor de toekomst. Naar aanleiding van deze bijeenkomsten komt er een ontwerp ligplaatsenplan.