Nu op de radio: Archipel bij nacht

Meer ruiter- en menpaden op Goeree-Overflakkee

Foto

Werkgroep Ruiter- en Menpaden Goeree-Overflakkee bestaat uit leden van rijvereniging 'De Sasruiters' te Dirksland. Zij zetten zich in om ruiter- en menpaden te realiseren op Goeree-Overflakkee. Zij zijn van mening dat er te weinig mogelijkheden zijn voor Ruiters en Menners om op de mooiste plekjes van het eiland te komen. Veel te vaak staan er slagbomen of hekken voor de ingang van natuurgebieden.

Een Ruiterpad hoeft niet duur te zijn. Soms is een goede berm al voldoende, met plaatsen waar trailers geparkeerd kunnen worden en palen om paarden vast te binden bij picknickplaatsen. Een belangrijke doelstelling van de werkgroep is openstelling van gebieden voor ruiters en koetsiers. Vanaf Manege Oostmoer tot en met natuurgebied 'de Vliegers' is een ruiterroute gerealiseerd. Dit is pas een begin. Er is toen een stichting actief geweest maar die is niet meer operationeel. Naderhand is er een voorstel gedaan aan de huidige werkgroep om nog meer routes in kaart te brengen. Er gaat natuurlijk veel tijd in zitten want men heeft te maken met verschillende instanties zoals Staatsbosbeheer, Waterschap, Natuurmonumenten, gemeentes en grondeigenaren(pacht).

Natuurgebieden zijn meestal wel opengesteld voor andere vormen van recreatie maar ruiters en vooral menners kunnen er onmogelijk komen omdat meestal de toegang wordt geblokkeerd door middel van een hek of paaltjes. Het gaat dan met name over de Slikken van Flakkee, de duingebieden op de kop van Goeree en de Zuiderdieppolders.

Heeft u tips, ideeën of wilt u meewerken neem dan contact op. Kijk voor meer informatie op www.ruiterroutesflakkee.come2me.nl of www.sasruiters.nl.